Klassieke appeltaart van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 26 februari 2021
Als iets een positief gevoel oproept is het wel de geur (en smaak!) van versgebakken appeltaart. Robèrt van Beckhoven maakt een klassieke versie, met een heerlijke vulling van appel, rozijnen, kaneel en custardpoeder.
Ingrediënten:
Voor het hardewenerdeeg:
- 300 g bloem
- 100 g suiker
- snuf zout
- 200 g koude boter, in blokjes
- 25 g ei
- 1 el ijskoud water
- bloem om te bestuiven
Voor de appelvulling:
- 8 appels, geschild, klokhuis verwijderd, in dunne plakjes
- 100 g suiker
- 60 g rozijnen, geweld
- 4 tl kaneelpoeder
- 2 el custardpoeder
Voor de afwerking:
- 1 eidooier, losgeklopt met een scheutje room
Extra nodig:
- plasticfolie
- deegroller
- springvorm van 22 cm Ø, ingevet
- kwastje
Bereidingswijze:
Meng voor het hardewenerdeeg de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter, het ei en het water toe en meng alles tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte.
Rol 2/3 van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 30 cm Ø en bekleed de springvorm hiermee. Leg de rest van het deeg verpakt in plasticfolie terug in de koelkast tot gebruik.
Meng voor de vulling alle ingrediënten door elkaar. Leg de appelplakjes in laagjes over de deegbodem en druk stevig aan. Rol de rest van het deeg uit op ca. 2 mm dikte en snijd in lange repen van ca. 1,5 cm breed. Leg de deegrepen in een rastervorm over de appelvulling. Druk de randen goed aan en bestrijk de bovenkant met ei. Bak de appeltaart in ca. 60 minuten gaar in de oven.
(Bron: Robèrt van Beckhoven, de foto is ter illustratie)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
En wat moet je met het custardpoeder doen?
De custard over de bodem verdelen , tenminste zo bak ik altijd mijn appeltaart.
Ik doe dat ook vaak, maar vroeg me af of Robèrt dit ook bedoelde, of dat hij het door de appels doet bijvoorbeeld.
Ik vroeg me hetzelfde af als Verduin ….. maar moet de custard toch gemengd worden met de rest van de ingredienten die genoemd worden onder de appelvulling?
Eigenlijk lees ik dat laatste. Maar Laura E jij hebt al ervaring met het strooien van de custard op de bodem. Is dat een beetje in de trant van wat je vroeger ook wel las om paneermeel op de bodem te strooien om zo het vocht van de appels op te vangen?
Ik meng de custard door de appelblokjes ,rozijnen en de rest van de vulling, vangt het vocht op en een lekkere vanille smaak.