Naar cookieinstellingen
kiprecepten

Kiprecepten van Janny van der Heijden

We proberen deze dagen zo min mogelijk naar buiten te gaan en daarnaast gezond te blijven eten. Daarom heeft Janny kiprecepten met meerdere mogelijkheden én een recept waarbij niks weggegooid wordt. Want van de resten van de braadkip maakt u in een handomdraai een heerlijke waterkerssalade met sinaasappel, amandelen en kip of een risotto. 

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 grote braadkip (biologisch)
  • peper, zout
  • kruiden naar smaak
  • uitje, wortel en peterselie
  • olijfolie

Bereidingswijze:

Bestrooi de kip met zout en peper (en eventueel kruiden naar smaak) en bestrijk met wat olie. Halveer de ui en snijd deze in grove stukken, snijd de wortel in stukken en stop de peterselie in de buikholte van de kip.

Bak de kip rondom aan op het fornuis in een braadpan en plaats de pan  dan in een voorverwarmde oven van 200 °C voor ongeveer een uur. Snijd de kipfilet of poot eraf en serveer met gebakken aardappeltjes (kunnen tegelijkertijd in de oven) en groente. Varieer door bijvoorbeeld citroen of knoflook toe te voegen, kerrie of paprika te mengen met wat olie en de kip hier mee in te smeren.

Blijft er kip over? Pluk de rest van het vlees van de kip en maak hier bijvoorbeeld een salade of risotto mee. Hieronder 2 suggesties, maar een ragout maken is ook heerlijk een rijstschotel met kipcurry

Ingrediënten waterkerssalade, amandelen en kip:

  • 1 zakje waterkers ( 75-100 gram)
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels azijn
  • zout, peper
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel amandelen
  • rest gaar kipvlees

Bereidingswijze:

Maak een dressing van olie en azijn en breng op smaak met zout en peper. Schil de sinaasappel dik af en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Rooster de amandelen eventueel. Meng de dressing met de waterkers, verdeel over 2 borden en garneer met de kip, partjes sinaasappel en amandelen.

Kiprecept van JannyIngrediënten risotto met kip:

  • 150-200 gram risottorijst
  • olijfolie
  • 450 -600 ml kippenbouillon
  • 2 lente-uitjes
  • rest gaar kippenvlees
  • zout, peper
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • rucola
  • geschaafde Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Schenk olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de risotto aan totdat alle korrels met een filmdun laagje olie bedekt zijn. Schenk er dan beetje bij beetje een flinke scheut bouillon bij en laat de korrels het vocht opnemen. Voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige scheut is opgenomen. Ga zo door tot alle bouillon bijna is opgenomen.

Snijd intussen de lente-uitjes in ringen en pluk de kip uit elkaar. Voeg aan de risotto toe en laat doorwarmen terwijl de resterende bouillon wordt toegevoegd. Proef of nog zout of peper moet worden toegevoegd en strooi de peterselie  in de pan. Roer door. Schep de risotto in diepe borden en garneer met rucola en kaassnippers

Varieer door bijvoorbeeld tomaatjes aan de risotto toe te voegen of doperwtjes enz.

Van het karkas van de kip kunt u nog soep maken. Doe het karkas in een ruime pan en giet er water bij. Voeg laurier een sjalotje, een stukje folie een worteltje en peterselie toe en trek hiervan een lekkere sterke bouillon. Maak hier soep van of gebruik de bouillon bijvoorbeeld bij het maken van risotto of ragout.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Brenkman says:

    Is het verstandig om te praten terwijl het eten vlak voor je staat? Er komt altijd speeksel uit je mond en dus op het eten.

      WSRoosenhoogh says:

      Ik heb geleerd niet met volle mond te praten!

    FransjeW says:

    Een stukje folie? Bedoeld wordt: foelie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.