Naar cookieinstellingen
kippenragout met paddenstoelen

Kippenragout en flensjes van Sientje en Arlette

Moeder en dochter Sientje en Arlette hebben samen een kookboek gemaakt vol klassieke en eigentijdse recepten. “Als ik kippenbouillon maak bewaar ik meestal de helft van de bouillon en het vlees om daar ragout van te maken. Lekker om te eten met pasteibakjes van bladerdeeg. We aten dit vroeger altijd als we op kerstavond uit de nachtmis kwamen.” Sientje maakt een kippenragout en Arlette maakt flensjes met romige paddenstoelen.

Ingrediënten van de kippenragout:

  • 50 gram roomboter
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • ½ prei, fijngesneden
  • 100 g champignons, fijngesneden
  • ½ theelepel kerrie
  • 60 gram bloem
  • ½ glas witte wijn
  • 850 milliliter kippenbouillon
  • flinke scheut slagroom
  • 1 kippenbouillonblokje
  • worcestersaus
  • het vlees van 1 of 2 kippenbouten uit de bouillon
  • peper en zout
  • 2 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 4 pasteibakjes

Bereidingswijze:

Doe de roomboter in de pan en fruit hierin de sjalot, prei, champignons en kerrie. Laat dit ongeveer 5 minuten zachtjes bakken. Voeg dan de bloem toe en laat dit zo’n 3 minuten garen. Voeg wanneer de bloem een andere structuur krijgt de witte wijn en een flinke scheut kippenbouillon toe. Blijf goed roeren terwijl u de ragout aan de kook brengt.

Blijf nu bouillon toevoegen tot de gewenste dikte is bereikt. Verkruimel het bouillonblokje boven de ragout en voeg een paar druppels worcestersaus toe.

Pluk het vlees van de kippenbouten en laat dit opwarmen in de ragout. Maak op smaak met peper en zout.  Serveer in een pasteibakjes en garneer met peterselie.

Ingrediënten van de flensjes met romige paddenstoelen:

Van de flensjes:

  • 100 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 250 milliliter melk
  • 1 theelepel gesmolten room boter
  • puur druppels truffelolie
  • snufje zout
  • geklaarde boter om in te bakken

Van het paddenstoelenmengsel:

  • 500 gram gemengde paddenstoelen, in dikke plakken
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 theelepel bruine suiker
  • ½ glas witte wijn
  • ½ glas water
  • 200 gram roomkaas
  • peper en zout

Bereidingswijze:

Van de flensjes:

Meng alle ingrediënten door elkaar en klop het stevig, tot er geen klontjes meer in zitten. Laat het beslag 30 minuten rusten. Verhit een ruime hoeveelheid geklaarde boter in een koekenpan tot het begint te walmen en bak de flensjes 1 voor 1 mooi bruin.

Van het paddenstoelenmengsel:

Bak de paddenstoelen in een scheut geklaarde boter op hoog vuur aan tot ze mooi bruin kleuren. Zet het vuur iets lager en voeg de knoflook, sjalot en bruine suiker toe. Laat dit zo’n 2 minuten bakken en blus het dan af met de witte wijn.

Laat dit verdampen tot er nog een klein beetje wijn in de pan zit. Voeg nu de roomkaas en het water toe. Roer nu in de saus tot alle roomkaas is opgelost, maar geen paniek, dit duurt even. Maak het op smaak met peper en zout.

(Bron: Sientje Swartjes en Arlette Swartjes. De keukengeheimen van Sientje & Arlette)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.