Naar cookieinstellingen

Pita met kipshoarma en ratatouille van Janny van der Heijden

Afgelopen vrijdag 9 november 2018 mocht Janny als juryvoorzitter de winnaar van het Gouden Kookboek 2018 bekendmaken. Uit meer dan 60 inzendingen is het kookboek TLV van Jigal Krant gekozen. Janny maakt uit het boek van Jigal pita met kipshoarma en ratatouille.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 600 gram kippendijen
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 2 theelepels granaatappelmelasse
  • 1 theelepel harissa
  • extra vergine olijfolie
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 tot 2 eetlepels tahine, sesamzaadpasta
  • 4 pita’s

Voor de ratatouille:

  • 2 paprika’s (rood en geel)
  • 1 aubergine
  • 1 grote ui
  • 3 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 eetlepel tahine
  • 4 takjes tijm
  • 4 takjes rozemarijn
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

Van de ratatouille:

Rooster de paprika’s boven open vuur, of als u geen gasfornuis heeft onder de gril. Laat afkoelen in gesloten boterhamzakjes.

Snijd de aubergine in blokken, bestrooi royaal met zout en laat 20 minuten rusten. Snipper intussen de ui en hak de knoflook grof. Fruit tezamen op laag vuur in weinig olijfolie. Snijd de courgette in dobbelstenen en bak, in een tweede pan, op laag vuur in olijfolie. Dep de aubergine droog en bak in een derde pan op middelhoog vuur in olijfolie. Schep de inhoud van iedere pan zo nu en dan om.

Schraap de zwarte velletjes van de paprika’s en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd in stukken en bak mee met de ui.

Voeg als alle groenten geslonken en goed doorbakken zijn alles samen in de grootste pan. Doe het blik tomaten erbij inclusief het sap. Prak de tomaten in stukken met een spatel. Bind de tijm en rozemarijn met een touwtje samen en schijf onder in de pan. Laat nog 40 minuten op een laag vuur pruttelen. Roer af en toe voorzichtig om. Verwijder de kruiden en breng krachtig op smaakt met zout, peper en eventueel een snuf suiker (of ketchup).

Zet de ratatouille een poosje weg in de ijskast, liefst een hele nacht. Proef daarna nog eens en voeg eventueel nog wat zout toe.

Kook vlak voor het serveren de eieren in 10 minuten hard, zodat ze warm de pita ingaan. Laat schrikken onder de koude kraan, pel en halveer de eieren. Warm intussen de ratatouille op in een pannetje op laag vuur. Rooster de pita’s kort in de broodrooster. Ze moeten heet zijn, maar niet knapperig. Snijd er een kapje af, besmeer van binnen met de tahin en vul met de ratatouille en een half verkruimeld eitje. Lepel er eventueel nog wat tahine op.

Van de kippendijen:

Snijd de kippendijen in dunne reepjes en hussel er de specerijen, granaatappelmelasse, harissa en een royale scheut olijfolie door. Breng op smaak met versgemalen peper en een flinke snuf zout. Laat ten minste 1 uur afgedekt marineren in de ijskast.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de uit en knoflook 10 minuten op laag vuur. Voeg de kip toe en bak op hoog vuur in 3-5 minuten gaar.

Rooster de pita’s kort in de boordrooster zodat ze wel heet, maar niet knapperig worden. Snijd open en smeer de binnenzijde in met tahine. Vul de pita’s daarna afwisselend met kipshoarma en salade. Maak af met een royale plens tahine.

(Bron: Janny van der Heijden/Jigal Krant/TLV)

Geef een reactie

Reacties (2)

    henny teijgeler says:

    wat is technia

      MAX Vandaag says:

      Dat moet tahine zijn. We hebben het inmiddels aangepast in de tekst. Bedankt voor de opmerkzaamheid.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.