Naar cookieinstellingen
kipfilet

Kipfilet bakken? Zo wordt hij niet droog en blijft mals

‘Kip het meest veelzijdige stukje vlees’ is een gevleugelde uitspraak. En dat is niet voor niets, want kip is inderdaad veelzijdig. Neem de kipfilet, die kunt u werkelijk overal bij eten. Alleen dreigt bij het bakken van de filet 1 gevaar, dat hij te droog wordt. Met een paar simpele handelingen is dit te voorkomen. 

Kwaliteit van de kipfilet

Het begint met de kwaliteit van de kip. Kipfilet van de kiloknaller bevat naast een hoop dierenleed veel water en weinig smaak. Koop het liever bij de slager of kies voor biologisch variant in de supermarkt. Bewaar de kip in de koelkast en haal hem er ongeveer een half  voor u hem bakt eruit. Zo kan hij op kamer temperatuur komen. Dep voor de bereiding droog met een stuk keukenpapier.

kip
Lees ook: Is het beter om kip te wassen voor het bakken of toch niet?

Plat slaan

Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo ‘in beweging’ waardoor hij malser wordt. Nu is de kip klaar om te kruiden.

Kruiden

Een andere manier om een mals kippetje op tafel te zetten is door hem te marineren. Doe dit bij voorkeur een dag van tevoren. Dan kunnen de smaken er goed intrekken. Maak een marinade van ketjap, met knoflook, verse (rode)peper, ketoembar, djintan en djahé voor een oosters tintje. Of marineer de kip met peper, zout, knoflook, oregano, tijm en olijfolie voor een mediterrane smaak. Lukt het niet om dit een dag van tevoren te doen, doe het dan in ieder geval een uur of langer voor u de kip gaat bakken. Zet de kip tijdens het marineren in de koelkast en haal kort voor het bakken eruit. Natuurlijk kunt u de kip ook alleen van een beetje peper en zout voorzien voor u hem bakt.

Bakken

En dan het bakken. Gebruik hiervoor een pan die goed heet kan worden. Liefs een met een dikke bodem, die geleidt de warmte goed. Zet de pan op het vuur, maar wacht heel even met de olie of boter erin doen tot de pan opgewarmd is. Laat de boter of olie goed heet worden en doe dan de kipfilet erin. Niets zo lekker als een bruin, krokant korstje. Dat krijgt u doordat in de hete pan de kip dichtschroeit. Kom er daarom ook niet aan. Niet te snel keren, eerst een korstje op laten komen. Dat kost ongeveer 2/3 minuten. Dan laat de kip als het ware vanzelf los. Draai om en bak de andere kant ook bruin. Zet vervolgens het vuur laag en laat de kipfilet nog een minuut of 5 tot 6 per kant (afhankelijk van de dikte van de filet), garen. Gebruik voor het draaien een tang en geen vork, dan prikt u de kip lek en lopen alle sappen eruit.

Nagaren = malser

Iets wat u misschien niet dacht, maar waardoor de kip nog malser wordt, is door hem te laten nagaren. Dus zet niet meteen het mes in de kip als u hem uit de pan haalt. Wikkel hem in aluminiumfolie en laat hem even rusten. Eigenlijk net als met rood vlees. Op deze manier blijven de sappen in het vlees en wordt de kipfilet extra mals.

Tip: bak de kipfilets eerst om en om in de pan voor het goudbruine korstje en bak ze vervolgens verder af in een voorverwarmde oven op 170 graden. Baktijd ongeveer 10 minuten.

(Bron: 24Kitchen, lekkervanbijons.be, dejuistekooktijd.nl, corma.nl, archief. Foto: Shuttestock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.