kimchi

Kimchi steeds populairder, maar wat is het?

Wellicht is het u ook opgevallen dat in steeds meer recepten en op menukaarten kimchi wordt genoemd. Ook in sommige supermarkten is het te koop. Wat is kimchi precies? Wij vroegen het ons culinair-expert Emina Zorlak.

Koreaanse zuurkool

Kimchi, alleen de naam al klinkt enorm exotisch. Is het dat ook? Zeker, weet Emina. “Het is de Zuid-Koreaanse versie van zuurkool, maar dan veel smaakvoller. Kimchi betekent verzonken groenten in het Koreaans.” Net als onze zuurkool, is kimchi gefermenteerd en wordt het vaak gemaakt van kool. Chinese kool, in dit geval. Voorafgaande aan het ferementatieproces worden er allerlei smaakmakers aan de toekomstige kimchi toegevoegd, zodat het een veel explicietere smaak krijgt dan zuurkool. “Denk aan pepers, gember, specerijen en vissaus. Het ruikt daardoor ook best heftig.”

inmaken fermenteren
Lees ook: Fermenteren en inmaken, zijn dat 2 verschillende dingen?

Waar is het goed voor?

Kimchi is volgens Emina al duizenden jaren oud en is vermoedelijk in het leven geroepen om de houdbaarheid van de gebruikte groenten te verlengen. In Zuid-Korea eet men het tegenwoordig bij bijna elke maaltijd. “Vroeger was het vooral iets voor in de winter, omdat het veel vitamine C bevat en dus goed is voor de weerstand. Omdat het is gefermenteerd, zitten er supergoede bacteriën in, die heel gezond zijn voor de darmen”, legt zij uit. Dat is niet het enige gezondheidsvoordeel: “Het maakt de kool en andere groenten makkelijker verteerbaar. Dat geldt ook voor het andere eten waarbij je het eet, omdat de zuren de eiwitten afbreken.”

Zelf maken

Bent u benieuwd naar deze enorm gezonde, Zuid-Koreaanse zuurkool? Op het internet zijn enorm veel kimchi-recepten te vinden, want zelf maken is best te doen. Als u dit doet, adviseert Emina om de groente met de smaakmakers echt goed te kneden voordat u aan het fermentatieproces begint. “Zo kunnen de smaakmakers er goed in intrekken. Door het kneden breekt de groente, waardoor het nog meer vocht loslaat en beter fermenteert.”

Combineren

Gaat u liever niet zelf aan de slag? In toko’s en sommige supermarkten wordt het verkocht. Combineren is volgens Emina heel eenvoudig. “Ik eet het vaak in een tosti. Of bij gebakken rijst of noedels. Je kan het overal bij serveren om je maaltijd net wat spannender te maken. Het is een beetje zoals met maggi.”

(Bron: Emina Zorlak. Foto: shutterstock)

Geef een reactie