Naar cookieinstellingen
Heel Holland Bakt Kids winnaar Floris met zijn kerstplank.

Kerstplank van Heel Holland Bakt Kids winnaar Floris

1 taart of gebakje is lekker, maar een hele plank met kerstdesserts is nog lekkerder! Daarom maakt Heel Holland Bakt Kids winnaar Floris een kerstplank. Hierop gaan 4 kleine kerst-baksels. Ook handig voor het kerstdiner op school.

Recept 1 van de kerstplank: kerstboomcake

Ingrediënten:

  • 1200 gram plantaardige boter
  • 600 gram fijne suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 12 eieren
  • 580 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • Zakje espressopoeder
  • Snuf zout
  • Groene kleurstof

Extra nodig

  • Kerstboomuitsteker
  • Cakeblik

(Er worden in totaal 3 cakes gebakken, om 1 cake te vormen)

Bereiding kerstboomcake

Maak de 1e cake

Verwarm de oven voor op 175 graden (boven en onder warmte). Maak dan eerst de groene cake. Klop 200 gram plantaardige roomboter, met 200 gram fijne suiker en 1 zakje vanillesuiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren door het boter/suikermengsel (in totaal 4 eieren). Zeef 200 gram zelfrijzend bakmeel en een snuf zout door het mengsel.

Het cakebeslag is nu klaar om te kleuren. Voeg een druppeltje groene kleurstof aan het cakebeslag toe. Als je beslag de gewenste kleur heeft kan je het mengsel in een cake-bakblik doen (het bakblik eerst even invetten). Bak de cake in ongeveer 55 min op 175 graden gaar.

Maak de 2e cake

Maak daarna de chocolade cake. Klop 200 gram plantaardige roomboter met 200 gram fijne suiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren door het boter/suikermengsel (in totaal 4 eieren). Zeef 180 gram zelfrijzend bakmeel, 20 gram cacaopoeder, een snuf zout en een zakje espresso-poeder door het mengsel. Je kunt het chocoladecakebeslag nu in een cake-bakblik doen (het bakblik eerst even invetten). Bak de cake in ongeveer 55 min op 175 graden gaar.

Snijd beide cakes in dikke plakken. Steek uit alle plakken een kerstboom, gebruik hiervoor een vormpje van een kerstboom.

Maak de 3e cake

Maak dan de neutrale cake. Klop 200 gram plantaardige roomboter, met 200 gram fijne suiker en 1 zakje vanillesuiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren door het boter/suikermengsel (in totaal 4 eieren). Zeef 200 gram zelfrijzend bakmeel en een snuf zout door het mengsel.

Stort nu een laagje cakebeslag in het bakblik (het bakblik eerst even invetten). Zet daarin, om en om, de groene en bruine uitgestoken kerstboompjes. Verdeel het overige beslag langs de randen. Bak de cake in op 175 graden in ongeveer 50 minuten gaar. Wanneer je daarna plakken van de cake snijd, komen er groene en bruine kerstbomen tevoorschijn.

Recept 2 van de kerstplank: kerstbomen en sneeuwmannen

Ingrediënten:

  • 3 eiwitten
  • 100 gram fijne suiker
  • 90 gram poedersuiker
  • Oranje kleurstof
  • Zwarte kleurstof
  • Rode kleurstof
  • Groene kleurstof

Bereiding meringue schuim

Klop 3 eiwitten stijf in een vetvrije kom. Voeg lepel voor lepel de 100 gram fijne suiker toe aan de eiwitten. Spatel tot slot de poedersuiker door de luchtige eiwitten.

Verdeel  het eiwit over verschillende bakjes om ze op kleur te brengen met kleurstoffen en in spuitzakjes te doen:

  • 1 eetlepel eiwit oranje (geen spuitmond, klein puntje afknippen)
  • 1 eetlepel eiwit zwart (geen spuitmond, klein puntje afknippen)
  • 2 eetlepels eiwit rood (geen spuitmond, klein puntje afknippen)
  • de helft van het overige eiwit groen (spuitmond kartels 14 millimeter)
  • de tweede helft blijft wit (spuitmond rond 14 millimeter)

Spuit de kerstbomen op. Door in 3 etappes het eiwit op een bakpapier te spuiten. Strooi daarna kerstspikkels over de kerstbomen.

Voor de sneeuwpoppen, spuit 2 bolletjes eiwitschuim op het bakpapier. Met rood eiwit een mutsje op spuiten, oranje een wortel-neusje en met zwart de ogen en knopen.

De sneeuwpoppen en kerstbomen kunnen nu rustig gebakken worden. Plaats ze in de oven welke voorverwarmd is op 100 graden (boven en onderwarmte) en bak voor 2 uur. Laat daarna in een dichte oven afkoelen.

Recept 3 van de kerstplank: koekkrans van gemberkoekmannetjes

Ingrediënten:

  • 120 gram boter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 milliliter honing
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 0,5 theelepel kaneel
  • Snuf nootmuskaat
  • Snuf zout
  • 1 ei
  • 300 gram Zeeuwse bloem
  • 1 theelepel baksoda

Icing

  • 100 gram poedersuiker
  • 0,5 eiwit

Verder nodig

  • Uitsteekvormen

Bereiding gemberkoekdeeg

Meng de boter, lichtbruine basterdsuiker, honing, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar. Meng het ei door het mengsel en voeg de bloem en baksoda toe. Kneed tot een mooi deegje. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot 0,5 centimeter dik is. Steek bijvoorbeeld gemberkoekmannetje of sterren uit. Leg de uitgestoken vormpjes in een cirkel op een bakplaat (gebruik eventueel een ronde ring als malletje).

Bak de krans op 170 graden (boven en onder warmte), in ongeveer 14 minuten (mogelijk paar minuutjes langer).

Bereiding icing

Klop de poedersuiker met het eiwit door elkaar, totdat je er piekjes van kunt maken. Stop de icing in een cornetje of klein spuitzakje. Decoreer de krans. Eventueel kan de icing nog kleuren met kleurstof.

Recept 4 van de kerstplank: brownie kerstbomen

Ingrediënten:

  • 225 gram boter
  • 115 gram pure chocolade
  • 2 eieren en 1 eidooier
  • Een snuf zout
  • 330 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • Kerststokjes als stammetjes

Icing

  • 100 gram poedersuiker
  • 0,5 eiwit

Bereiding brownie

Smelt de boter met de pure chocolade in een pannetje op een hittebron. Klop de eieren en de eidooier met de suiker en een snuf zout luchtig in een kom. Klop het mengsel gedurende 5 minuten door. Spatel het chocolademengsel door het eier/suiker mengsel. Zeef tot slot de bloem en cacaopoeder door het mengsel. Vet een rechthoekige bakplaat in en stort het mengsel in de vorm. Bak de brownie 40 minuten op 175 graden.

Maak de icing

Klop de poedersuiker met het eiwit door elkaar, totdat je er piekjes van kunt maken. Stop de icing in een cornetje of klein spuitzakje.

Wanneer de brownie is afgekoeld, decoreer deze met de icing door verticale strepen toe trekken. Eventueel bestrooien met kerstspikkels. Snij vervolgens de brownie in de lengte door de midden. Snijd vervolgens puntjes/driehoekjes. Steek een kerststokje als stam in de brownie.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.  

(Bron: Floris van Weeghel. Foto: MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.