Naar cookieinstellingen
Duur 19:54
Gepubliceerd op 22 december 2017

Kerstmenu: knolselderijsoep, puree met geroosterde spruiten, eendenborst en cranberrycompote, chocolademousse

Het is bijna Kerst. En met Kerst mag er iets speciaals op tafel. Sandra en Mounir hebben voor u een gevarieerd en zeer smakelijk kerstmenu bedacht. Vooraf knolselderijsoep. Als hoofdgerecht geroosterde spruiten met eendenborst en cranberrycompote. Als toetje een overheerlijke chocolademousse.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

Voor de knolselderijsoep:

  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 0,5 kleine knolselderij
  • 2 takjes tijm
  • 400 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 30 gram hazelnoten
  • scheutje room

Voor de geroosterde spruiten en eendenborst met cranberrycompote:

  • 300 gram geschoonde spruiten
  • 0,5 kleine knolselderij
  • 300 gram kruimige aardappelen
  • boter
  • scheutje melk
  • peper, zout
  • 125 mililiter water
  • 100 gram suiker
  • 180 gram cranberries
  • 2 eendenborsten
  • olijfolie
  • paar takjes rozemarijn
  • 1 citroen

Voor de chocolademousse:

  • 75 gram pure chocolade
  • snufje cayennepeper
  • snufje zeezout
  • 100 milliliter slagroom
  • 1 ei
  • 25 gram suiker

Bereidingswijze:

Van de knolselderijsoep:

Pel en snipper de sjalot. Pel en snijd de knoflook. Verwarm een scheutje olie in een soeppan en fruit de sjalot en knoflook circa 2 minuten. Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Voeg de knolselderij toe en bak circa 2 minuten. Ris de tijm en voeg toe. Voeg het water en bouillonblokje toe en kook circa 15 minuten.

Verhit een koekenpan en rooster de hazelnoten circa 3 minuten. Hak de hazelnoten grof. Voeg een scheutje room toe aan de soep. Pureer de soep met een staafmixer. Verdeel de soep over borden. Garneer met de grofgehakte hazelnoten en eventueel met wat verse tijm.

Van de geroosterde spruiten en eendenborst met cranberrycompote:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een pan water met een snufje zout aan de kook. Haal de eendenborsten uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Halveer de spruiten en verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rasp de schil van de citroen boven de spruiten. Hak de rozemarijn fijn en bestrooi over de spruiten. Rooster in circa 20 minuten in de oven.

Schil de knolselderij en snijd in blokjes. Schil en snijd de aardappelen. Kook de aardappel- en knolselderijblokjes in circa 15 minuten gaar. Giet af en laat droogstomen. Voeg een klontje boter en een scheutje melk toe en stamp tot puree.

Schenk het water in een pan en voeg de suiker toe. Voeg zodra de suiker is gesmolten de cranberries toe en kook in circa 15 minuten. Pureer de cranberries daarna met de staafmixer tot compote.
Snijd de velkant van de eendenborsten kruiselings in. Bestrooi met peper en zout. Verhit een koekenpan en leg de eendenborsten met de vette kant in de pan en bak circa 8 minuten op middelhoog vuur goudbruin. Keer om en bak circa 3 minuten. Dek de eendenborsten met aluminiumfolie af en laat circa 5 minuten rusten.

Verdeel de puree en spruiten over borden. Snijd de eendenborsten in dunne plakken verdeel over de puree. Schenk hier de cranberrysaus over.

Van de chocolademousse:

Smelt de chocolade al roerende in een kom boven een pan kokend water. Laat iets afkoelen. Voeg de cayennepeper en zout toe en roer goed door.

Splits het ei. Klop het eiwit met de helft van de suiker met een handmixer stijf. Klop de slagroom in een andere kom met de handmixer stijf. Roer de dooier met de rest van de suiker los en voeg hier al roerende de gesmolten chocolade aan toe. Spatel dit mengel voorzichtig door de slagroom en spatel tenslotte het eiwit hier doorheen.

Verdeel over mooie glazen. Laat circa 2 uur opstijven in de koelkast.

Wij wensen u een fijne kerst en smakelijk eten! 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.