Naar cookieinstellingen
madeleines

Kerstfriandises van Robèrt: pistachemadeleines

Bij Kerst horen lekkernijen. Robèrt van Beckhoven kan ze als geen ander maken. In de uitzending van Tijd voor MAX maakt hij kerstfriandises. Dit zijn kleine gebakjes, die als het ware in 1 hap in uw mond passen. Lekker voor nog even iets zoets na het eten. Omdat op 18 december 2022 het 10e seizoen van Heel Holland Bakt start, maakt Robèrt madeleines. Dit is in het 1e seizoen de allereerste technische opdracht die de bakkers maken. Ook maakt hij nog empileurtjes, die vindt u in dit recept.

Recept voor ongeveer 20 pistachemadeleines

Het deeg moet 1 nacht rusten in de koelkast, dus maak deze lekkernij op tijd. Nog een tip van Robèrt: het beslag kan tot 1 week in de koelkast bewaard worden. Dus wie wil, kan elke dag een paar cakejes afbakken en zo elke dag genieten van verse madeleines.

Ingrediënten

  • 120 gram boter
  • 180 gram eiwit
  • Merg van een half vanillestokje
  • 72 gram pistachepoeder
  • 72 + 145 gram poedersuiker, gezeefd
  • 50 gram tarwebloem (T65), gezeefd
  • Rasp van een halve limoen
  • Pistaches, fijngehakt

Extra nodig

  • Keukenthermometer
  • (siliconen) Madeleinevormpjes van circa 7 centimeter, ingevet

Werkwijze

Verwarm de boter rustig tot 145 graden. Zet deze zogenoemde beurre noisette (gebruinde boter) apart. Breng een pan met water aan de kook. Zet een grote kom op de pan. Zorg dat het borrelende water de bodem van de kom niet raakt. En verwarm hierin het eiwit met het vanillemerg al roerend tot 45 graden.

Neem de kom van de bain-marie. Meng het pistachepoeder met 72 gram poedersuiker en roer rustig door de eiwitten. Meng de resterende poedersuiker en de tarwebloem rustig door het beslag. Voeg, als alles goed gemengd is, de beurre noisette toe en meng goed. Voeg tot slot de limoenrasp toe. Laat het beslag 1 nacht rusten in de koelkast.

Verwarm de volgende dag de oven op 190 graden boven- en onderwarmte. Vul de madeleinevormpjes met het beslag. Bestrooi met wat gehakte pistaches en bak ongeveer 12 minuten in de oven. Het liefst met een beetje stoom. Laat het daarna afkoelen. Eetsmakelijk!

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: Redactie MAX Vandaag. Links zijn de madeleines, rechts andere friandises van Robèrt.)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.