Naar cookieinstellingen
empileurtjes

Kerstfriandises van Robèrt: empileurtjes

Met Kerst hoort iets feestelijks op tafel te staan. Het hoeven niet altijd grote porties te zijn, kleine hapjes voor na het diner zijn juist ook heerlijk. Friandises zijn daar het perfecte formaat voor. Robèrt van Beckhoven maakt feestelijke empileurtjes. Chocolade met mousse en dan stapelen maar. Het is een moeilijk recept, geeft hij aan. Het recept is voor ongeveer 22 empileurtjes. Nog meer (kerst) inspiratie vindt u op de website van Heel Holland Bakt. Daar staat bijvoorbeeld het recept van de chocozoenen van Robèrt. 

Ingrediënten

  • 500 gram pure chocolade, getempereerd
  • 200 gram melk
  • 20 gram suiker
  • 20 gram custardpoeder
  • 0,5 vanillestokje
  • 180 gram boter, op kamertemperatuur
  • 60 gram (witte basterd) suiker
  • 50 gram pure chocolade, gesmolten

Voor de afwerking

  • 200 gram pure chocolade, getempereerd
  • Bladgoud

Extra nodig

  • 4 plastic sheets (kantoorartikelen)
  • Plaatje of diepbord
  • Plastic(folie)
  • Keukenmachine met bisschop
  • 3 spuitzakken
  • Bevroren ijzeren stang

Werkwijze

Smeer de getempereerde chocolade dun en gelijkmatig uit op 2 plastic sheets. Zodra de chocolade begint te stollen, snijd je hem op maat. Bijvoorbeeld 5 x 2,5 centimeter. Dek af met een tweede plastic sheet en leg de chocolade op z’n kop om kromtrekken te voorkomen. Laat uitharden.

Banketbakkersroom maken

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheutje melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg en het vanillestokje. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerend de rest van de melk toe.

Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerend een paar minuten goed doorkoken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot gebruik. Giet de room eventueel op een plaatje of in een diep bord om het proces te versnellen. Dek af met plastic om velvorming te voorkomen. Verwijder het vanillestokje pas op het moment dat je de room verder gaat verwerken.

Vanillebotercrème maken

Klop de boter en de suiker met de bisschop tot een luchtige, bleekgele massa. Voeg de banketbakkersroom toe en klop door tot je een mooie gladde en luchtige botercrème krijgt. Laat de machine minimaal 10 tot 15 minuten draaien op matige snelheid. Als de kleur wit uitslaat, is de crème goed.

Doe 2/3 van de botercrème in een spuitzak en leg apart. Draai door de resterende botercrème de gesmolten chocolade. Doe in een 2e spuitzak en leg apart.

Voor de afwerking

Trek de chocoladeplakjes voorzichtig van de plastic sheets. Knip een klein puntje van de spuitzak met witte botercrème. Neem een plakje chocolade, spuit er al zigzaggend een laagje botercrème op en dek af met een klein plakje chocolade. Knip een klein puntje van de spuitzak met chocoladebotercrème. Spuit al zigzaggend een laagje op het 2e plakje chocolade en dek af met een 3e plakje chocolade. Herhaal nog eens met een laagje witte botercrème. Dek af met een laatste plakje chocolade.

Doe de getempereerde chocolade in een spuitzak en knip er een heel klein puntje vanaf. Spuit de chocolade met snelle bewegingen over de bevroren stang, zodat halfronde krullen ontstaan. Leg op ieder empileurtje een krul en maak af met bladgoud.

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.