kerstdessert

Kerstdessert van Loàn en Demian Paardekooper

Bij een feestelijk kerstdiner hoort natuurlijk een dessert. Heel Holland Bakt Kids-winnaars Loàn en Demian Paardekooper maken een taart van biscuitdeeg met kerstkoekjes. Een echt kerstdessert. 

Loàn PaardekooperIngrediënten:

Voor de koekjes:

  • 150 gram bloem
  • 75 gram fijne kristal suiker
  • 1 ei
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 90 gram boter
  • 6 gram kruidenmengsel (kaneel, gember, speculaaskruiden) toevoegen naar smaak

Voor de biscuit:

  • 145 gram bloem
  • 35 gram maïzena
  • 1/2 zakje bakpoeder
  • 6 eieren (gesplitst)
  • 175 gram fijne kristalsuiker

Voor de royal icing:

  • 2 eiwitten
  • 300 gram poedersuiker
  • citroensap
  • water om de juiste consistentie te krijgen

Voor de botercrème:

  • 450 gram boter
  • 75 gram fijne kristalsuiker

Voor de banketbakkersroom:

  • 335 gram melk
  • 65 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eidooiers
  • 1 stokje vanille
  • 35 gram maïzena of banketbakkerspoeder

Extra nodig:

  • 3 bakvormen van 20 centimeter doorsnee

Bereidingswijze:

Van de koekjes:

Doe de bloem, suiker, vanillesuiker in een kom. Voeg de boter in blokjes en de eidooier toe. Mix tot een kruimelig geheel. Voeg eventueel een eetlepel water toe en kneed het deeg met de handen tot een stevige bal. Is het nog erg droog, voeg dan een beetje extra water toe, is het erg plakkerig dan een beetje bloem. Voeg kruiden toe naar smaak. Wikkel het deeg in een stuk plastic folie en leg een half uurtje in de koelkast. Als het deeg koud is dan krijg het een extra knapperig resultaat en is het makkelijker te bewerken.

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Haal het deeg daarna uit de koelkast. Bebloem de ondergrond en rol het deeg uit met een deegroller tot 4 mm dik. Steek er de vormpjes uit en leg op de bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 10-12 minuten.

Van het biscuit: 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Klopt het eiwit en suiker op de hoogste versnelling in een keukenmachine of met de mixer tot een stevig schuim. Spatel het eigeel door het eiwit.

Zeef de bloem en voeg de bloem, het bakpoeder en maïzena aan het mengsel toe.

Vet de 3 bakvormen van 20 centimeter in met boter of gebruik een bakspray. Verdeel het beslag over de 3 bakvormen. Bak het biscuit ongeveer 20 minuten tot het gaar is. Haal voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen.

Van de botercrème:

Klop de eidooiers met de helft van de suiker los. Maak van de maïzena met een scheutje melk een papje en voeg toe.

Snijd het vanille stokje doormidden en schraap de binnenkant leeg. Doe het stokje, de vanillemerg en de resterende melk in een pannetje en breng aan de kook.

Voeg de warme melk langzaam bij het eidooier mengsel-papje en roer goed tot een glad mengsel. Doe het terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat het mengsel indikken. Stort de botercrème op een platte schaal en dek af met folie. Laat afkoelen.

Doe de boter en suiker in een mengkom en klop luchtig. Voeg de licht afgekoelde banketbakkersroom toe en laat minimaal 10-15 min
langzaam draaien tot een luchtige crème.

Van de royal icing:

Klop de eiwitten stijf en voeg langzaam de poedersuiker toe. Is de icing te dik, voeg dan een beetje water of citroensap toe.

Afwerking:

Leg een laag biscuitdeeg neer. Doe er een lag botercrème op. Dan weer een laag biscuitdeeg en weer een laag botercrème. Sluit af met een laag biscuitdeeg en doe daar de royal icing over. Dit fungeert als plakmiddel voor de koekjes. Decoreer de taart met de koekjes rondom.

(Bron: Loàn en Demian Paardekooper)

Geef een reactie