Naar cookieinstellingen

Kerstcake van Sarena

Sarena Solari maakt op woensdag 21 december 2016 in Tijd voor MAX een heerlijke kerstcake met hele leuke en simpele decoraties voor op tafel tijdens de kerstdagen! Geniet ervan.

Ingrediënten: 

Vulling:

  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gram sukade
  • 100 gram gedroogde cranberries
  • 200 gram krenten
  • 200 gram rozijnen
  • 50 gram amandelen
  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram pecannoten
  • 1 sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 200 milliliter bruine rum

Cakebeslag:

  • 250 gram zachte roomboter
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Bereiding:

Snijd voor de vulling de abrikozen in stukjes zodat ze even groot zijn als de rozijnen. Rasp de schil van de sinaasappel en citroen en pers ze beide uit. Doe de abrikozen, sukade, cranberries, krenten en rozijnen in een pannetje en voeg de rasp en sap van de citroen en sinaasappel en de rum toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de vulling in een kom, dek deze af met plastic folie en laat dit een nacht in de koelkast staan.

Verwarm de oven voor op 140 graden. Meng voor het cakebeslag de boter met de basterdsuiker. Voeg éénvoor één de eieren toe en meng tot deze helemaal opgenomen zijn. Meng de bloem met het amandelmeel en kaneelpoeder en voeg dit toe aan het beslag. Meng tot een glad beslag. Voeg hier de vulling aan toe en roer goed door.

Doe het beslag in een ingevette en met bakpapier bekleedde bakvorm van ca. 22 cm doorsnede. Bak de cake 2.5 uur onderin de oven. Controleer na 2.5 uur met een satéprikker of de cake gaar is. Als je deze erin steekt moet hij er droog uitkomen, dan is je cake gaar. Is hij nog niet gaar, verleng dan de baktijd met 15 minuten. Haal de cake uit de oven en laat hem een kwartier staan in de vorm. Haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster. De cake is het lekkerste als je hem een paar dagen van tevoren maakt.

Decoratie:

 Italiaanse meringue

  • 225 gram suiker
  • 50 milliliter water
  • 3 eiwitten

Doe de suiker met het water in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Controleer met een suikerthermometer de temperatuur. Doe de eiwitten in een schone, vetvrije kom en begin met het opkloppen van de eiwitten wanneer de suiker 115°C is. Schenk, wanneer de suikersiroop 120°C is de suikersiroop in een dunne straal op de opgeklopte eiwitten terwijl je blijft kloppen. Blijf de eiwitten op middelhoge stand nog even doorkloppen tot ze afgekoeld zijn. Bestrijk de hele kerstcake met de Italiaanse meringue

Kerstboompjes

  • IJshoorntjes
  • Chocolade naar keuze, bijv. witte chocolade
  • Suikerparels of gekleurd suiker naar keuze

Smelt de chocolade en smeer de ijshoorntjes aan de buitenkant in met de gesmolten chocolade. Rol ze door de suikerparels en zet hem rechtop. Laat de chocolade opstijven.

IJsschotsen

  • 425 gram suiker
  • 225 gram glucosestroop (of corn syrup)
  • 120 milliliter water
  • Blauwe kleurstof

Breng de suiker met de glucosestroop en het water aan de kook in een pan met dikke bodem. Controleer met een suikerthermometer de temperatuur. Haal de pan van het vuur zodra de suikersiroop 149°C is. Voeg direct wat kleurstof toe en giet de suikersiroop op een licht ingevette bakplaat of ovenschaal. Laat hem helemaal afkoelen en breek hem daarna in stukken.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.