kerstboomstam

Kerstboomstam van Elisa van Heel Holland Bakt Kids

In de week voor Kerst maken verschillende koks in Tijd voor MAX feestelijke gerechten. De winnaar van het 3e seizoen van Heel Holland Bakt Kids, Elisa, maakt haar winnende taart in een kerstjasje. Het is een kerstboomstam geworden!

Chocolade Biscuitbeslag:

  • 8 eieren (400 gram)
  • 200 gram suiker
  • 130 gram tarwebloem
  • 25 gram cacao

Vulling: Zoete eieren (Doce de Ovos):

  • 360 gram suiker
  • 12 eigeel (op kamertemperatuur)
  • 300 milliliter water
  • 400 gram pecannoten

Ganache:

  • 200 gram pure chocolade
  • 150 milliliter slagroom

Decoratie:

  • Rood, wit en groene marsepein

Bakgereedschap

  • 2 Steelpannetjes
  • Kommen
  • Spatels
  • Satéprikker
  • Mixer
  • Bakspray
  • Bakpapier
  • Oven thermometer
  • Bakplaat 30×40
  • Modelleer spullen
  • Grote zeef
  • Ei splitser

Bereiding biscuitbeslag (duur ongeveer 1 uur)

Oven voorverwarmen op 180 graden hete lucht. Mix de eieren en het suiker tot een luchtig wit beslag op middelhoge stand. De bloem en cacao zeven en door de eierenmix spatelen. Het biscuit verdelen over de bakplaat (30x40cm) die met bakpapier bekleed is en besproeid met bakspray. In de voorverwarmde oven ongeveer 15 minuten op 180 graden bakken. Checken met sateprikker en indien nodig langer in de oven laten garen.

Zodra het biscuit klaar is, deze meteen op een theedoek besprenkeld met suiker omkiepen. Het bakpapier voorzichtig verwijderen en de biscuit rollen met de theedoek ertussen. Het biscuit warm oprollen en laten afkoelen.

Zoete eieren/Doce de Ovos (duur ongeveer 45 minuten)

In een pannetje suiker in water oplossen met garde. Dan het suikerwater aan de kook brengen en niet meer roeren (de pan mag wel heen en weer). De suiker moet de parel punt bereiken (ongeveer 4 á 5 minuten na koken: checken met pollepel of het suikermengsel een druppel vormt: bij ongeveer 105/107 graden). Van het vuur halen en 5 á 10 minuten laten afkoelen.

Ondertussen het eigeel splitsen van het eiwit en zeven. Het eigeel lichtjes kloppen. Het lauwe suikermengsel al roerend met een garde bij de eieren toevoegen. Het ei-mengsel weer in het pannetje doen en deze al roerend met een spatel aan de kook brengen op laag vuur. Je moet een weg kunnen maken met de spatel en dan is het goed. Het ei-mengsel mag niet koken! Van het vuur halen en nog even 1 minuut blijven roeren, zodat het niet vastplakt aan de bodem van het pannetje. Met folie bedekken en laten af koelen.

Ganache

De chocolade in stukjes hakken en deze met de slagroom au bain-marie laten al roerend smelten.

Taart opbouwen

Het biscuit uitrollen en vullen met de zoete eieren vulling (ongeveer 1 cm van de rand niet vullen zodat de vulling er niet helemaal uitloopt). De pecannoten in stukjes hakken en over de vulling verspreiden. Het biscuitrol opnieuw oprollen. 1 van de uiteinden schuin afsnijden en deze gebruiken als zij-stam. De andere uiteinde ook netjes een stukje ervan af halen om een mooi stukje te hebben.

De biscuit met de ganache bekleden. Voor eventueel het boomstameffect te krijgen met een vork reliëf in de chocolade maken. Decoreren naar smaak met marsepein hulst en paddenstoeltjes. Geniet van de kerstboomstam!

(Bron en foto: Elisa en Susanna Domingues)

Geef een reactie