Naar cookieinstellingen
kerstboomstam

Kerstboomstam van Elisa van Heel Holland Bakt Kids

In de week voor Kerst maken verschillende koks in Tijd voor MAX feestelijke gerechten. De winnaar van het 3e seizoen van Heel Holland Bakt Kids, Elisa, maakt haar winnende taart in een kerstjasje. Het is een kerstboomstam geworden!

Chocolade Biscuitbeslag:

  • 8 eieren (400 gram)
  • 200 gram suiker
  • 130 gram tarwebloem
  • 25 gram cacao

Vulling: Zoete eieren (Doce de Ovos):

  • 360 gram suiker
  • 12 eigeel (op kamertemperatuur)
  • 300 milliliter water
  • 400 gram pecannoten

Ganache:

  • 200 gram pure chocolade
  • 150 milliliter slagroom

Decoratie:

  • Rood, wit en groene marsepein

Bakgereedschap

  • 2 Steelpannetjes
  • Kommen
  • Spatels
  • Satéprikker
  • Mixer
  • Bakspray
  • Bakpapier
  • Oven thermometer
  • Bakplaat 30×40
  • Modelleer spullen
  • Grote zeef
  • Ei splitser

Bereiding biscuitbeslag (duur ongeveer 1 uur)

Oven voorverwarmen op 180 graden hete lucht. Mix de eieren en het suiker tot een luchtig wit beslag op middelhoge stand. De bloem en cacao zeven en door de eierenmix spatelen. Het biscuit verdelen over de bakplaat (30x40cm) die met bakpapier bekleed is en besproeid met bakspray. In de voorverwarmde oven ongeveer 15 minuten op 180 graden bakken. Checken met sateprikker en indien nodig langer in de oven laten garen.

Zodra het biscuit klaar is, deze meteen op een theedoek besprenkeld met suiker omkiepen. Het bakpapier voorzichtig verwijderen en de biscuit rollen met de theedoek ertussen. Het biscuit warm oprollen en laten afkoelen.

Zoete eieren/Doce de Ovos (duur ongeveer 45 minuten)

In een pannetje suiker in water oplossen met garde. Dan het suikerwater aan de kook brengen en niet meer roeren (de pan mag wel heen en weer). De suiker moet de parel punt bereiken (ongeveer 4 á 5 minuten na koken: checken met pollepel of het suikermengsel een druppel vormt: bij ongeveer 105/107 graden). Van het vuur halen en 5 á 10 minuten laten afkoelen.

Ondertussen het eigeel splitsen van het eiwit en zeven. Het eigeel lichtjes kloppen. Het lauwe suikermengsel al roerend met een garde bij de eieren toevoegen. Het ei-mengsel weer in het pannetje doen en deze al roerend met een spatel aan de kook brengen op laag vuur. Je moet een weg kunnen maken met de spatel en dan is het goed. Het ei-mengsel mag niet koken! Van het vuur halen en nog even 1 minuut blijven roeren, zodat het niet vastplakt aan de bodem van het pannetje. Met folie bedekken en laten af koelen.

Ganache

De chocolade in stukjes hakken en deze met de slagroom au bain-marie laten al roerend smelten.

Taart opbouwen

Het biscuit uitrollen en vullen met de zoete eieren vulling (ongeveer 1 cm van de rand niet vullen zodat de vulling er niet helemaal uitloopt). De pecannoten in stukjes hakken en over de vulling verspreiden. Het biscuitrol opnieuw oprollen. 1 van de uiteinden schuin afsnijden en deze gebruiken als zij-stam. De andere uiteinde ook netjes een stukje ervan af halen om een mooi stukje te hebben.

De biscuit met de ganache bekleden. Voor eventueel het boomstameffect te krijgen met een vork reliëf in de chocolade maken. Decoreren naar smaak met marsepein hulst en paddenstoeltjes. Geniet van de kerstboomstam!

(Bron en foto: Elisa en Susanna Domingues)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.