Naar cookieinstellingen
khorasan

Kent u khorasan tarwe (Kamut) al?

Khorasan tarwe is geen nieuwkomer, in feite gaat het om een oergraan. Maar echt gangbaar is deze tarwesoort (ook bekend als Kamut) nog niet. Al wordt het steeds populairder en heeft het een aantal gunstige eigenschappen. We stellen deze graansoort hieronder aan u voor.

Khorasantarwe in Egyptische piramiden

Het verhaal gaat dat khorasan tarwe terug naar de tijd van de Egyptische piramides voert. Er zouden zaden zijn aangetroffen in 4.000 jaar oude graftombes. Toch wordt aangenomen dat het geen authentiek Egyptisch graan is, maar eerder al in het midden oosten ontstaan is en van daaruit naar Egypte verbreidt is. In elk geval komt het verhaal over Egypte in de jaren 40 van de vorige eeuw via een Amerikaanse piloot in de Verenigde Staten terecht. Hij zou graan uit de piramides in zijn bezit gekregen hebben, maar aannemelijker is dat het via een straatverkoper bij hem terecht gekomen is.

Kamut

Eenmaal in Amerika worden de zaden door de vader van de piloot gecultiveerd, maar doordat er weinig interesse voor is, wordt het slechts op kleine schaal geteeld. Nadat het in 1986 tijdens een beurs voor natuurproducten onder de aandacht gebracht wordt, stijgt de belangstelling echter. Sinds 1990 is het onder de merknaam Kamut volop te koop in de Verenigde Staten en in Europa wordt het sinds die tijd steeds bekender.

De graansoort

Kamut is de merknaam van biologisch geteelde khorasan tarwe. Het is familie van tarwe en verwant aan durum. Zowel de aren als de korrels zijn een stuk langer dan die van moderne tarwe. Het bezit een hoog eiwitgehalte ten opzichte van andere graansoorten. Verder bevat het veel amino- en vetzuren en is het makkelijk te verteren. De smaak is neutraal, licht zoet en nootachtig. Volgens de leveranciers van Kamut bevat het graan een hoger gehalte aan selenium, zink en magnesium. Er wordt tevens een hoger vitamine E-gehalte aan toegeschreven en daarmee zijn rol als antioxidant. Vanwege een hoog gehalte aan lipiden (vetten) wordt het als ‘energierijk tarwe’ gezien dat, meer energie in het lichaam produceert dan koolhydraten.

Producten met khorasantarwe

Khorasan tarwe kan worden gebakken, gepoft en gekookt. In Noord-Amerika zijn ontbijtgranen met de tarwesoort zeer geliefd. In Nederland is de bewerking ervan tot brood populair. In de supermarkt is het graan/brood nog niet te koop, maar online en in biologische winkels is het steeds meer te krijgen.

Lees ook: Yacon, nieuwkomer in de moestuin. 

(Bron: 24Kitchen, Kamut.com, Plezier in de keuken, Smaakt Bio, Project oergranen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.