Kelapa urap urap van Francis Kuijk
Publicatiedatum: 10 oktober 2019
In Makan mee met MAX heeft Francis de heerlijkste gerechten bereid. Voor haar is de Indonesische keuken ideaal, want met gemak is een recept uit te breiden als er meer eters zijn. In Tijd voor MAX maakt Francis Kelapa urap urap, groenten met kokos.
Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 1 theelepel kentjoerpoeder
- ½ theelepel zout
- 3 rode chilipepers
- 6 kaffirlimoenblaadjes, steeltjes verwijderd, zeer fijn gehakt
- 10 gram trassi
- zonnebloemolie
- 150 milliliter warm water
- 60 gram santen, gehakt
- 15 gram gula djawa, fijngehakt
- 3 Indonesische laurierbladeren
- 100 gram geraspte kokos
- 200 gram koolrabi, chinoise gesneden (in kleine ruitjes)
- 200 gram peultjes, chinoise gesneden (in kleine ruitjes)
- 150 gram wortel, julienne gesneden (in kleine staafjes)
- ½ rode kool, in fijne slierten gesneden
- 250 gram taugé, schoongemaakt, afgespoeld en uitgelekt
Bereidingswijze:
Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de ui, knoflook, het kentjoerpoeder, zout, de chilipeper, kaffirlimoenblaadjes en trassi.
Schenk een dunne laag zonnebloemolie in een wok en bak de boemboe een paar minuten op matig vuur. Voeg het water, de santen, de gula djawa en laurierbladeren toe. Laat de saus koken tot het begint in te dikken. Roer er de geraspte kokos door.
Voeg de sperziebonen en wortel toe aan het kokosmengsel en roerbak de groenten een paar minuten totdat ze bijna beetgaar zijn. Voeg de kool toe en bak het een minuut mee. Haal de wok van het fornuis en schep direct de taugé door de groenten.
(Bron:Francis Kuijk)