kefir

Kefir: wondermiddel voor de darmen

De supermarktkoelingen staan er vol mee: zuiveldrankjes die pretenderen goed te zijn voor de darmen. Uit recent Brits onderzoek blijkt dat deze drankjes amper werken. Wat wel goed schijnt te zijn voor de gezondheid van de darmen, is kefir.

Wat is kefir?

Kefir bestaat uit korrels die veel goede gisten en bacteriën bevatten. Als de korrels in aanraking komen met melk, begint de melk te fermenteren. Dit is een gistingsproces waardoor er een romige drank ontstaat vol goede stoffen. Het goedje is aan de zure kant, waardoor de bacteriën zich goed staande houden in de maag en darmen. Belangrijk, want op die manier wordt de darmflora positief beïnvloed.

Algemene gezondheid

Dat een gezonde darmflora belangrijk is, is geen geheim. De laatste jaren is het steeds duidelijk geworden dat de darmgezondheid een sterke invloed heeft op de algemene gezondheid. Zo helpt een goede darmgezondheid om het immuunsysteem naar behoren te laten werken, om maar een voorbeeld te noemen.

De darmen gezond houden is dus van groot belang en kefir kan hier dus aan bijdragen. Uit het eerder genoemde Britse onderzoek van de Cambridge universiteit blijkt bijvoorbeeld dat kefir mogelijk kan ondersteunen bij het bestrijden van kanker

Andere factoren

Naast middeltjes van kefir, zijn er nog een heleboel andere factoren die bijdragen aan de gezondheid van de darmen. Zo zegt de Maag Lever Darm Stichting dan het heel belangrijk is om stress te vermijden. Mensen die veel stress ervaren, hebben de kans op een verhoogde producties van maagzuur. Dit zorgt voor een versnelde of juist vertraagde darmwerking, wat u ook aan uw stoelgang zult merken.

Ook veel bewegen wordt genoemd als een goede manier om de darmen gezond te houden. Dit vermindert niet alleen stress, maar zet ook de spijsvertering aan het werk.

Lees ook: Last van gevoelige darmen? Dan kunt u deze voedingsmiddelen misschien beter laten staan

(Bron: ANP, Maag Lever Darm Stichting)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Peveka says:

    Toen ik een jaar of 24/25 was (nu 77) gebruikte ik al kefir daar ik zeer slecht werkende darmen had en warempel ik had daar baat bij. Nu nog wel spastische darmen maar weet wat ik wel of niet kan eten om hevige buikpijnen te voorkomen.

    myriam says:

    Dank voor het artikeltje over Kefir. Even een aanvulling. Er moet onderscheid gemaakt worden tussen waterkefir en Yochurtkefir. Waterkefir drink ik al jaren en is eenvoudig te maken. Het is voor mij een soort gezonde en heel goedkope limonade. Met een hoeveelheid rietsuiker en vruchten zoals rozijnen, vijgen, citroen, sinaasappel of een andere vrucht beïnvloed je de smaak. Na 48 uur zeven en het fruit weggooien: mijn twee kippen zijn er gek op. Je kunt waterkefir niet gebruiken met melk. Het is dus echt een andere kefir.
    Hartelijke groet Myriam Steemers

    oosterwijck says:

    Kefir is makkelijk te kweken, een stukje in en kan met melk en de Kefir begint te groeien. Je kunt dan elke dag of om de twee dagen de kefir in verse melk leggen en de groei gaat door. De gefermenteerde melk drink je op. Als de Kefir te groot wordt kun je deze halveren en een stukje weggeven aan de buren. Die kunnen dan ook gezonde drank drinken.

    Aula says:

    Hallo, heeft iemand een klein beetje melkkefir voor mij.?
    Ik woon in Amsterdam

    Annna Maria says:

    Om gezond te blijven, eet ik iedere dag een warme maaltijd met verse groenten aardappelen. Een klein stukje vlees of in plaats van vlees een stukje zalm of kabeljauwfilet. Een schaaltje joghurt toe.
    De lunch bestaat uit 2 volkoren boterhammen 1 met rookvlees of iets dergelijks en 1 met kaas 30+ Een beker karnemelk er bij en 2 kiwi’s.
    Ontbijt bestaat uit 2 volkoren boterhammen met kaas 30+ Of slankie smeerkaas. Met 2 kopjes thee en 2 glazen water met medicatie.
    Tussendoor ’s ochtends 2 kopjes koffie en 1 volkoren biskwietje. In de middag 2 kopjes thee en in de avond 2 kopjes koffie met 1 biskwietje.
    Verder zorg ik voor veel beweging. We hebben geen auto en ik durf niet meer te fietsen, daardoor zijn we wel verplicht om veel te lopen.
    In het weekend 1 of 2 glaasjes wijn met een stukje worst of een toastje met een lekker kaasje.
    Dit is onze manier van gezond leven.
    Vriendelijke groet van Ans.