Naar cookieinstellingen

Karnemelk uit de gratie

Yoghurt en melk zijn onverminderd populair, maar karnemelk is de laatste jaren uit de gratie geraakt. Deze eeuw is de karnemelkconsumptie bijna gehalveerd.

Al jaren hetzelfde

Drinken we in 2000 nog 19,9 liter karnemelk per huishouden, in 2014 is dat nog maar 10.56 liter. Een daling van zo’n 47 procent, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse zuivelsector. Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas heeft de consument geen zin meer in zure karnemelk: “Mensen willen steeds meer ‘lekker’ eten. En daar past een zure drank als karnemelk gewoon niet meer zo goed tussen.” Yoghurt en melk zijn daarnaast voortdurend ‘gepimpt’ met verschillende smaken en kleurtjes, maar karnemelk is al jaren hetzelfde.

Daling

Nederlands grootste zuivelproducent herkent zich niet in de cijfers van het onderzoek. De laatste 5 jaar ziet de producent inderdaad een daling, maar niet meer dan 2 procent per jaar. Ook supermarkten zien met 1 procent per jaar een kleinere daling in de verkoop, dan in het onderzoek genoemd wordt. Karnemelk staat in de meeste supermarkten ook nog steeds prominent in het schap.

Gezond

Karnemelk, ook wel bekend als botermelk, wordt vooral in Nederland op grote schaal geproduceerd. Volgens voedingsdeskundigen is karnemelk behoorlijk gezond, mits er geen suiker aan is toegevoegd. Het is dan een pure drank, zonder toevoegingen of smaakjes, er zit minder vet en lactose in dan melk en het bevat veel calcium. Ook is uit onderzoek van de Groningse hoogleraar Cisca Wijmenga gebleken dat karnemelk goed is voor de diversiteit van de darmflora.

Buitenland

Ook in de rest van de wereld is karnemelk bekend. In Amerika wordt het bijvoorbeeld veel gebruikt voor pannenkoekenbeslag, om luchtige pannenkoeken te maken. In Duitsland is het bekend als buttermilch en in Frankrijk wordt er hangop mee gemaakt.

Botermelk

Karnemelk is van oudsher een bijproduct, dat overblijft na het ‘karnen’ van melk. Tijdens het karnen komt het vet in de melk vrij en worden er boterklonten gevormd. Na het verwijderen van die klonten blijft de zure vloeistof, oftewel de karnemelk over. Tegenwoordig worden er melkzuurbacteriën toegevoegd aan magere melk, waardoor melksuiker wordt omgezet in melkzuur en de zure karnemelk ontstaat.

Is karnemelk helemaal aan u besteed of slaat u dit oer-Hollandse drankje liever over?

(Bron: AD en RTL)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Annie says:

    karnemelk is lekker in de zomer heerlijk fris

    Louise van Blokland says:

    karnemelk of boerenkarnemelk vind ik lekkerder ( tegenwoordig wel te zoet!) dan gewone volle melk.
    halfvol of magere melk e.d. (smakeloos en waterig) vind ik niet te drinken.

    Fini Muller says:

    Ik drink mijn hele leven al Karnemelk,het is heerlijk fris en gezond.
    En zo als Ik in de verpleging heb geleerd,het bloed word gezuiverd.
    Gr Fini

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.