groente koken in een pan

Kan groente beter in koud of kokend water opgezet worden?

Bij het koken kan ervoor worden gekozen om de groente direct in de pan met koud water op te zetten. Of om de groente pas toe te voegen wanneer het water al kookt. Maar wat is eigenlijk de beste methode? Dat hangt van de soort af.

Vitamineverlies door koken

Bij het koken van groente gaat 20 tot 50 procent van de in water oplosbare vitaminen verloren. Dit kunt u zoveel mogelijk beperken door niet langer te koken dan noodzakelijk en in zo min mogelijk water. Ook kunt u ervoor kiezen om in plaats van te koken bijvoorbeeld te stomen. Bij stomen blijven de smaak en de meeste vitaminen beter behouden.

Groente hoelang koken?

Zoals hierboven beschreven, kunt u groente het best dus zo kort mogelijk koken, om zo veel mogelijk vitaminen te behouden. Op de website van het Voedingscentrum kunt u van 60 soorten groenten de kooktijd opzoeken. Zo kunt u vinden dat broccoli slechts 4 minuten gekookt hoeft te worden en wortelen 15 minuten. Over het algemeen geldt dat groene groenten korter bereid hoeven te worden dan andere soorten. Maar het is ook een kwestie van smaak. Niet iedereen kan ‘beetgare’ groente even goed waarderen. Weet dus wel dat des te langer er wordt gekookt, des te minder vitaminen er overblijven.

fruit en groente
Lees ook: Verliest gesneden groente en fruit echt voedingswaarde?

Groente in koud of kokend water opzetten?

Maar is het dan ook het beste om groente pas in de pan te doen wanneer het water al kookt? Dat is vooral afhankelijk van de soort. Stevige soorten en wit gekleurde groenten kunnen over het algemeen prima in koud water opgezet worden. Zoals (zoete) aardappels, wortels, pastinaak, asperges, bloemkool, knolselderij en witlof.

De meeste groene groenten kunnen het beste pas opgezet worden wanneer het water al kookt. Zoals: broccoli, spinazie, sperziebonen, snijbonen, erwten, groene asperges, courgette en spruitjes.

In het geval van bevroren groenten moeten die direct, zonder te ontdooien, in een hete pan worden gedaan. Dit omdat er anders vocht ontstaat tijdens het ontdooien en er via dit dooivocht ook weer vitaminen verloren kunnen gaan.

Kookvocht wel of niet hergebruiken?

Aangezien er veel vitaminen in het kookvocht terechtkomen, is dit dan ook geschikt om op te drinken of om in sauzen te verwerken? Soms wel, maar het is van een aantal dingen afhankelijk. In het geval van aardappels bevat het kookvocht de giftige stof solanine, afkomstig uit de plant. Ook het kookvocht van nitraatrijke groente, zoals spinazie, bietjes en andijvie kunt u beter niet consumeren. En als u tijdens het koken veel zout toevoegt is dit vocht ook niet de beste keuze om te hergebruiken. Vanwege het hoge zoutgehalte dat het dan heeft.

(Bron: Archief, Libelle, Quest, Voedingscentrum, VTM. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    bijbloem says:

    Ik vraag me af of ingevroren groente (zoals spinazie) in blokjes ontdaan is van de giftige stoffen.
    Hoe zit het met bepaalde merken die aan ingeblikte groenten smaakstoffen toevoegen. Wat doet het met die groenten.
    Bij veel ingeblikte groenten wordt gezegd dat je met kunststof en géén metalen lepel moet gebruiken om ze uit het blik te halen.
    Maar de binnenkant van blikken conserven bevat bepaalde giftige stoffen.
    Ik ben overgestapt op glas.

      Charlie says:

      Verse groenten, bij voorkeur biologisch, kun je wassen en je kiest zelf wat je toevoegt.

      Yubi says:

      Diepvriesgroenten bevatten sowieso altijd meer smaak dan in pot of blik. En geen toevoegingen. Ik gebruik daarom alleen evt. bonen uit blik.

    Margeaux says:

    Stomen, met een klein laagje water of wokken!
    Wat een onzin om een hele pan met water op te zetten.

      margentiss says:

      Zo is dat. Meer smaak ook. Al meer dan 25 jaar de B…. stomer, sinds een jaar vergezeld door een speciale stoommand voor de magnetron. Deze kan niet de hoeveelheid aan die de B verwerkt, maar werkt prima voor 2 personen. Ook rijst stomen gaat perfect in de magnetron, trouwens.