Kan extra vitamine K helpen tegen coronaklachten?
Publicatiedatum: 4 juni 2020
In de strijd tegen het coronavirus wordt veel onderzoek gedaan. Eén van de uitkomsten uit een onderzoek door het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen, is dat vitamine K mogelijk een rol speelt in de bestrijding en het herstel van het virus. Wat is de rol van vitamine K en waar zit het in?
Waar zit het in?
Vitamine K, ook wel fylochinon, is onder te verdelen in K1 en K2. K1 komt vooral voor in groene bladgroenten als spinazie, boerenkool, broccoli, in fruit, melkproducten, vlees, eieren, olijfolie en granen. K2, ook wel menachinon, wordt door bacteriën aangemaakt in de dikke darm en komt in heel kleine hoeveelheden voor in kaas, eigeel en lever. Beide K’s hebben dezelfde werking en dat is bijdragen aan goede bloedstolling.
Goed voor de bloedvaten
Het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen onderzocht 120 coronapatiënten die op de intensive care terecht zijn gekomen of zijn overleden en 100 gezonde patiënten. Uit dat onderzoek blijkt dat de coronapatiënten een laag vitamine K-gehalte hebben. Naast een bijdrage aan de bloedstolling en dus gezonde bloedvaten, is het ook van invloed op de longen. “Bij besmetting met het coronavirus is bekend dat patiënten last kunnen krijgen van bloedpropjes in de longen”, legt longarts Rob Janssen uit aan Editie NL. “Vitamine K activeert eiwitten die belangrijk zijn voor gezonde bloedvaten en longen. Het regelt als het ware de stolling van het bloed.”
‘Kan mogelijk ernstige coronaklachten voorkomen’
De artsen en onderzoekers concluderen dat extra vitamine K mogelijk zeer ernstig ziek worden door het coronavirus mogelijk kan voorkomen. Toch is voorzichtigheid geboden, want niet voor iedereen is extra vitamine K veilig. “Mensen die bloedverdunners gebruiken bij trombose mogen het absoluut niet nemen”, aldus Janssen.
Niet zomaar supplementen slikken
Mocht u denken, dat vul ik aan met supplementen, kijk dan uit. Want hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Jaap Seidell zet hier kanttekeningen bij. “Supplementen zijn geen goede oplossing, we weten niet of het helpt. Het is ook zo dat je normaal geen tekort hebt aan deze vitamine”, aldus Seidell tegen EenVandaag. Het is volgens Seidell beter om gezond en gevarieerd te eten, waardoor we de juiste vitamine in voldoende mate binnenkrijgen.
Nader onderzoek nodig
De komende tijd wordt door de onderzoekers verder onderzocht of het zinvol is of mensen met hart- en vaatziekten extra vitamine K moeten slikken. Daarnaast is ook nog niet bekend of coronapatiënten op een veilige manier vitamine K toegediend kunnen krijgen. Ook dit wordt de komende tijd nog verder onderzocht. Eet u gezond en gevarieerd? Dan krijgt u voldoende vitamine K binnen. Wees heel voorzichtig met het innemen van supplementen, er is immers nog niet echt vastgesteld dat dit echt helpt. Twijfelt u en denkt u een tekort te hebben? Raadpleeg dan uw huisarts.
(Bron: RTL Nieuws/EenVandaag/Voedingscentrum)