Kamper steur van Janny
Rond het recept van de Kamper steur bestaat een bijzonder verhaal. Kampen was zeer vereerd met een bezoek van de bisschop en een goede maaltijd zou hem vast heel gul maken. De plaatselijke vissers werden er op uit gestuurd en vingen een enorme steur in de IJssel. Echter de bisschop werd ziek en stelde zijn bezoek uit. De steur werd met een enorme bel om zijn nek teruggegooid de IJssel in, met de bedoeling dat hij makkelijk gevonden kon worden als ze hem weer wilden vangen. Maar die vis liet zich niet meer vangen en toen de bisschop uiteindelijk toch kwam kreeg hij als alternatief Kamper Steur te eten, oftewel eieren in mosterdsaus.
Ingrediënten:
- 6 hard gekookte eieren
- 30 gram boter of reuzel
- 30 gram bloem
- 1/3 liter vis- of groente bouillon
- zout en peper
- ½ eetlepel grove mosterd
- Handjevol gehakte peterselie
- ( eventueel andere groene kruiden)
- Beetje boter op de ovenschaal in te vetten
Bereiding:
Halveer de gekookte eieren en leg ze met de bolle kant naar boven op een beboterde vlakke schaal. Maal wat zout en peper over de eieren en plaats de schaal in een lauwe oven.
Verwarm de boter in een steelpan. Voeg als de boter bruist de bloem toe. Laat dit op een zacht vuur kort doorwarmen. Schenk al roerend de gezeefde bouillon er koud bij. Breng dit tegen de kook. Laat het mengsel enkele minuten doorsudderen, zodat de bloem en de saus gaar wordt. Blijf goed roeren, anders ontstaan er klontjes. Breng de saus op smaak met peper en zout en uiteraard de mosterd. Nog even doorkoken. Giet de saus over de warme halve eieren en strooi er de fijngehakte kruiden over.
De Kamper steur is heerlijk met gekookte aardappels of vers brood en een gemengde groene salade.