Naar cookieinstellingen
kalfssukade

Kalfssukade met gebakken bloedworst van Gerjan Kiers

Langzaam gegaarde kalfssukade met bloedworst is volgens Gertjan Kiers echt heel lekker. U kunt kiezen uit rosé vlees of blank vlees van het kalf. Rosé kalfsvlees is smaakvoller en goedkoper, dus persoonlijk zou ik voor deze variant kiezen.

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):

  • 1 kilo kalfssukade, zonder vlies
  • 500 milliliter kalfsfond
  • 12 gram zeezout
  • 1 gram zwarte peper
  • ½ gram gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje

Voor de gekonfijte appel:

  • 1 friszoete appel (elstar)
  • 3 deciliter witte wijn
  • 50 gram suiker
  • 1 laurierblaadje
  • 2 kruidnagels

Voor de bloedworst:

  • boter, om in te bakken
  • 30 plakken bakbloedworst van 1 centimeter dik

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 100 °C. Leg de sukade in een braadpan, voeg het zeezout, de zwarte peper, gedroogde tijm en het laurierblaadje toe en schenk de kalfsfond in de pan. Voeg zoveel water toe tot het vlees onder staat. Leg de deksel op de pan en zet op het rooster in de oven. Laat het vlees een uur stoven, leg de deksel dan schuin op de pan en laat vervolgens in ongeveer 6 uur helemaal gaar stoven.

Konfijt intussen de appel. Schil hiervoor de appel, steek het klokhuis eruit en snijd in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg de plakken appel in een steelpannetje, voeg de overige ingrediënten voor de gekonfijte appel toe en schenk er (indien nodig) zoveel water bij tot de appel onderstaat. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat circa 3 minuten koken. Laat de appel in het vocht afkoelen.

Haal de kalfssukade uit de oven en uit de pan. Laat iets afkoelen tot het hanteerbaar is. Snijd intussen de plakken gekonfijte appel in reepjes en steek de plakken bloedworst uit met een ronde steker (Ø 5 cm). Zeef de jus uit de pan en pluk de sukade. Meng er zoveel van de jus door tot het vlees lekker smeuïg is.

Verwarm voor de bloedworst de boter in een koekenpan en bak hierin de plakken bloedworst, eventueel in porties, circa 30 seconden per kant.

Leg de gebakken bloedworst op een serveerplank of bordjes en verdeel de geplukte sukade erover. Garneer met de gekonfijte appel. Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.

Tip:  u kunt van de gegaarde sukade ook een worst maken om in plakken te snijden. Verdeel de geplukte sukade dan over een groot stuk vershoudfolie en wikkel het er strak omheen zodat u een cilinder van ongeveer 5 centimeter doorsnee krijgt. Leg de worst 1 nacht in de koelkast om op te stijven. Verwijder de volgende dag de folie en snijd de sukadeworst in plakken. Laat ze voor serveren op kamertemperatuur komen en beleg er de gebakken bloedworst mee.

(Bron: Gertjan Kiers)

Geef een reactie

Reactie

    Jokesk says:

    Ziet er lekker uit.
    Maar zoveel ingrediënten en hoeveelheden.
    Voor hoeveel personen moet ik voor dit recept rekenen?

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.