Kaiserschmarrn met appel abrikozen compote van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 5 januari 2024
Kaiserschmarrn hoort bij de wintersport. Omdat die tijd van het jaar aangebroken is, maakt Robèrt van Beckhoven in Tijd voor MAX dit recept. De klassieke versie heeft een pruimencompote erbij, maar Robèrt maakt het met appel en abrikozen.
Ingrediënten, voor 2 porties
- 135 gram tarwebloem (T65)
- 200 gram melk
- 60 gram eidooiers
- 20 gram suiker
- 3 gram zout
- 50 gram rozijnen, winddroog
- 15 gram rum
- 90 gram eiwit
- Boter om te bakken
- Poedersuiker om te bestuiven
Voor de compote
- 100 gram suiker
- 5 abrikozen, in stukjes
- 1 appel, geschild, klokhuis verwijderd, in stukjes
- 50 gram water
- 0,5 vanillestokje
- Sap van 0,5 limoen
Extra nodig
- Steelpan
- Keukenmachine met garde
- Koekenpan met passende deksel (kies een pan met bodem die tegen een stootje kan)
- Groot bord om te keren
Bereiding appel abrikozen compote
Kook de suiker in een steelpan op matig vuur tot een goudbruine karamel. Je kunt de pan af en toe ronddraaien voor een gelijkmatige verhitting, maar roer niet. Blus de karamel af met het fruit en het water. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg zowel het merg als het stokje toe.
Laat de massa op laag vuur stoven tot een smeuïge compote. Gebruik eventueel wat extra water om aanbranden te voorkomen. Voeg op het laatst het limoensap toe.
Bereiding kaiserschmarrn
Meng de bloem, de melk, de eidooiers, de suiker en het zout met een garde tot een glad beslag. Meng de rozijnen met de rum en spatel door het beslag.
Klop het eiwit luchtig in de keukenmachine, zorg voor volledig vetvrije materialen. Spatel het opgeklopte eiwit in delen door het beslag.
Smelt ruim boter in een koekenpan en bak de helft van het beslag op matig vuur met een deksel op de pan tot de bovenkant droog is.
Draai de pannenkoek om. Laat hem hiervoor eerst op een groot bord glijden. Leg de koekenpan daar op z’n kop op en draai alles in een snelle beweging om de pannenkoek ligt nu met de ongebakken kant in de pan. Bak ook deze kant in een paar minuten goudbruin.
Verdeel de luchtige pannenkoek met 2 pollepels of vorken in hapklare stukjes in de pan. Bestuif met poedersuiker en serveer met een flinke lepel appel abrikozen compote.
Herhaal met de rest van het beslag voor een tweede portie.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)