Kacang hijausoep van Francis Kuijk
Publicatiedatum: 30 oktober 2019
De Kacang hijausoep is gemaakt van mungbonen. Mungbonen worden al heel lang en veel in de Aziatsische gebruikt en zijn erg gezond. Zo zijn ze rijk aan eiwitten, zitten bomvol vitaminen en hebben een reinigende werking voor onder andere de darmen. Een voor ons bekende mungboon is die gekiemd wordt voor taugé. In de Aziatische keuken worden ze veel gebruikt in zowel zoete- als hartige gerechten. Een veelzijdige boon die te koop is en een rode en groene variant. De boon blijft redelijk zijn vorm behouden waardoor deze Kacan hijausoep niet te stevig of dik wordt.
Ingrediënten:
- 500 gram mungbonen (die al 24 uur geweekt zijn in 1,5 liter water)
- 500 gram varkensschouderkarbonade, botten en overtollig vet verwijderd (niet doorregen vet verwijderen)
- zonnebloemolie
- 2 uien, gesnipperd
- 1 prei, in smalle ringen gesneden, afgespoeld
- 1 bosje selderij, fijngesneden
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- peper en zout
- 1 kippenbouillonblokje
- 1 runderbouillonblokje
Bereidingswijze:
Breng de mungbonen samen met 1,5 liter water aan de kook in een grote soeppan (3 liter).
Snijd intussen de karbonades in blokjes van 2 centimeter. Snijd alleen het loshangende, overtollige vet weg. Voeg het varkensvlees toe zodra de bonen openspringen. Laat de soep zachtjes koken.
Schenk een dunne laag zonnebloemolie in de koekenpan. Fruit hierin de ui. Voeg de prei, selderij, bleekselderij en 50 milliliter water toe. Roer de soep tussendoor door en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan. Bak het groentemengsel nog 1 minuut minuut en voeg het toe aan de soep. Laat de soep koken tot de bonen zacht zijn en het varkensvlees gaar is. Proef of de soep op smaak is. Voeg indien nodig peper en zout toe.
(Bron: Francis Kuijk)