Kabeljauw met ratatouille van Bart van Olphen
Publicatiedatum: 18 april 2017
Na het vele tafelen met de Pasen gaat een licht verteerbare maaltijd er wel in. De kabeljauw met ratatouille van Bart is zeker! Heerlijke vis met verse groenten en tomaatjes uit de oven.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1 ui
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 3 takjes tijm
- 2 grote mooie tomaten
- 20 kerstomaatjes
- 2 tenen knoflook
- 8 eetlepels olijfolie
- 4 kabeljauwfilets met vel van ongeveer 170 gram
- olie om te bakken
- peper en zout
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snijd de ui, paprika, aubergine en courgette in kleine blokjes van ongeveer 1 centimeter en houd apart.
Neem een steelpan en breng een goede hoeveelheid water aan de kook. Er mag zoveel water in dat de tomaten onder water kunnen staan. Snijd de tomaat aan de onderzijde in met een kruisje. Dompel de tomaten 10-20 seconden in het kokende water en spoel ze daarna direct af onder koud stromend water. Haal nu het vel van de tomaten. Snijd de tomaten door de helft en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Snijd nu ook de tomaat in kleine blokjes.
Neem een koekenpan of steelpan en bak de paprika blokjes in een scheut goede olijfolie gedurende een paar minuten totdat ze zacht zijn geworden. Zet daarna apart
Bak nu de aubergine, courgette en uit op dezelfde wijze maar korter. De reden hiervoor is dat we een ratatouille willen bereiden waarin alle ingrediënten dezelfde bite hebben.
Voeg nu alle voorgebakken ingrediënten samen in een steelpan en voeg 2 takjes tijm en de tomatenblokjes toe. Voeg ook nog wat extra olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat dit zachtjes pruttelen op laag vuur met de deksel erop gedurende 10 minuten.
Neem nu een oventray en leg hierop de kerstomaatjes. Besprenkel met olijfolie en wat grof gesneden knoflook. Hak wat tijm grof en leg erbij. Maal er peper over en bestrooi met zout. Doe dit in de oven gedurende 10 minuten.
Dep de kabeljauw goed droog en besmeer de velzijde met olie. Breng op smaak met peper en zout. Zet een koekenpan op hoog vuur met 2 eetlepels olie.
Zodra de pan goed heet is legt u de vis in de pan met de huidzijde naar beneden. Beweeg de vis vanaf nu niet meer. Zet het vuur na 1 minuut iets lager en laat de vis nog ongeveer 3 minuten doorbakken totdat het vel lekker krokant is geworden. Draai nu de filets om en bak nog 2 minuten door. U kunt de gaarheid van de vis beoordelen aan de kleur van het vlees. Die wordt witter. Ook kunt u voorzichtig met de duim op het vlees drukken. Zodra de lagen van elkaar loslaten is de vis gaar. Om een krokant velletje te behouden nooit de vis meer terugdraaien. Haal de vis uit de pan en de tomaatjes uit de oven.
Serveer de ratatouille met daarop de vis met de huidzijde naar boven. Leg de tomaatjes erbij en serveer met wat olijfolie.
(Bron: Bart van Olphen)