Kaas rissole van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 7 maart 2025
Robèrt van Beckhoven maakt in Tijd voor MAX een lekkere frituursnack: rissole. Met bladerdeeg en een kaasvulling, perfect om het weekend mee in te gaan.
Ingrediënten voor 12 stuks
- 50 gram boter
- 60 gram tarwebloem, T65
- 250 gram kippenbouillon, afgekoeld
- 100 gram melk
- 10 gram verse peterselie, gehakt
- 150 gram geraspte kaas, jong belegen
- 750 gram bladerdeeg
- 50 gram eiwit
- 10 gram panko
- zonnebloemolie, om in te frituren
Extra nodig
- steelpan
- hittebestendige spatel
- garde
- spuitzak
- deegroller
- 3 borden
- uitsteekring van 12 centimeter doorsnede
- gekartelde uitsteekring van10 centimeter doorsnede
- plaatje, bekleed met bakpapier
- frituurpan
Bereiding kaas rissole
Smelt op matig vuur de boter in een steelpan en voeg de bloem in één keer toe en roer tot een stevige roux. Laat deze kort garen in de pan tot deze een lichte vetfilm achterlaat. Verlaag het vuur en voeg in ongeveer 3 delen de kippenbouillon toe terwijl u stevig blijft roeren om klontjes te voorkomen. Breng het geheel terug aan de kook en voeg nu ook de melk toe, roer wederom goed door en kook al roerende nog ongeveer 5 minuten door.
Neem de pan van het vuur en roer de gehakte peterselie door de ragout. Doe de ragout in een spuitzak, vouw deze dicht en laat in ongeveer 1 uur volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
Verdeel de geraspte kaas op een bord of plaatje. Neem de ragout uit de koeling en spuit 12 gelijkmatige doppen van ongeveer 40 gram op de kaas. Rol de ragout vervolgens door de kaas heen zodat deze volledig bedekt is. Leg tot gebruik terug in de koeling.
Ga met het bladerdeeg aan de slag
Rol het bladerdeeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 1 millimeter dikte, of zo dun mogelijk en steek 15 cirkels van 12 centimeter uit. Bestrijk de randen van iedere cirkel lichtjes met water en leg iets uit het midden van de cirkel een bolletje kaasragout en druk deze een beetje plat.
Vouw de cirkels dicht tot halve manen en druk alle lucht er tussenuit en de randen goed aan. Zorg dat de ragout goed aansluit op de rechte zijde. Steek nu met de gekartelde steker de randjes van de ronde zijde weg. Leg de rissoles op een plaatje en laat kort opstijven in de koeling.
Klop de eiwitten los op een bordje en vul een ander bord met panko. Haal één rissole door het eiwit, laat een beetje uitlekken en wentel vervolgens door de panko. Druk dit een beetje aan en leg de rissole terug op het plaatje. Herhaal met de overige rissoles. Bewaar in de koeling tot gebruik.
Rissole afbakken
Verwarm de frituurpan tot 185 graden en bak de rissoles in ongeveer 6 minuten goudbruin en gaar. Keer halverwege de baktijd de rissoles een keer om in de frituur of druk ze volledig kopje-onder doormiddel van het frituurmandje zodat deze egaal bakken.
Tip van Robèrt
Deze rissoles zou u ook goed kunnen maken van restjes bladerdeeg die u over heeft van een ander recept.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)