Kaas-groentenhapjes van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 9 februari 2018
Door gaatjes te prikken in het bladerdeeg, kan het vocht van de natte vulling weglopen. Zou u dat niet doen, dan blijft het vocht in het baksel zitten. Nu kan het weg en verdampt het in de oven. Zo krijgt u heerlijke knapperige kaas-groentenhapjes volgens Robèrt.
Ingrediënten (voor ongeveer 15 stuks):
Voor de hapjes:
- 250 gram bladerdeeg
- bechamelsaus (zie recept hieronder)
- 100 gram rode en groene paprika, gesnipperd
- geraspte kaas naar keuze (zoveel als u lekker vindt!)
Voor de bechamelsaus:
- 100 + 150 milliliter melk
- 50 gram boter
- 75 gram bloem
- 50 gram ei
- zout en peper
- 100 gram geraspte kaas naar keuze (ook lekker: kleine stukjes ham)
Bereidingswijze:
Van de hapjes:
Verwarm de oven voor op 170 ⁰C.
Rol het bladerdeeg uit tot een lap van ongeveer 2 mm dik. Prik er heel veel gaatjes in en steek er zoveel mogelijk rondjes van 10 cm Ø uit. Als u een muffinvorm gebruikt, maak de rondjes dan wat groter; het is de bedoeling dat ook de zijkanten van de vormpjes (grotendeels) met deeg bekleed worden. Leg de bladerdeegrondjes in de holtes van de bakvorm en bak de deegkuipjes blind in ongeveer 20 minuten gaar.
Verwijder de blinde vulling en vul de deegkuipjes met bechamelsaus. Verdeel er een beetje ui, paprika en kaas over en zet de hapjes nog ca. 12-15 minuten terug in de oven, tot het bladerdeeg mooi goudbruin en krokant en de kaas lekker gesmolten is.
Van de bechamelsaus:
Breng 100 milliliter melk aan de kook met de boter. Haal de pan van het vuur, voeg de bloem toe en roer goed door met een spatel tot een homogene massa ontstaat. Zet de pan op laag vuur en gaar de roux al roerende 1 minuut.
Haal de pan van het vuur en spatel het ei erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper. Slap het geheel af met 150 milliliter melk. Roer er tot slot nog 100 gram kaas of andere vulling naar keuze doorheen.
(Bron: Robèrt van Beckhoven)