Kaas door de pasta? Zo voorkomt u dat het klontert
Publicatiedatum: 6 mei 2022
Pasta en kaas zijn een goede combinatie. De kaas geeft de pasta een extra zachte en romige smaak. Het grote gevaar is als u het er niet op de juiste manier door doet, de kaas klontert. Maar dat is te voorkomen.
Zacht en romige smaak
Of u nu macaroni met kaas of spaghetti met kaas maakt, zodra de kaas in contact komt met de pasta bestaat er een kans dat het gaat klonteren. En dat is eeuwig zonde, want de kaas moet juist de smaak van de pasta versterken. Neem bijvoorbeeld de Cacio e Pepe. Dit is pasta met verse zwarte peper en Pecorino. De Pecorino, kaas gemaakt van schapenmelk, speelt de hoofdrol. Of de klassieker spaghetti carbonara met spek, ei, zwarte peper en kaas. Gerechten waarin kaas een essentieel bestanddeel is en bepalen voor de smaak en dat wilt u natuurlijk niet dat er klontjes in zitten.
Soort kaas niet bepalend
De soort kaas die u gebruikt is niet bepalend of het wel of niet klontert. In veel Italiaanse gerechten worden immers harde kazen als Pecorino of Parmezaanse kaas gebruikt. Wat wel belangrijk is, is dat de kaas heel fijn geraspt is. Raspt u zelf, gebruik dan een fijne rasp. U kunt ook aan de kaasboer vragen of hij de kaas voor u raspt in de machine.
Vocht en geleidelijk toevoegen voorkomt klonten
Wat wel bepalend is, is onder welke omstandigheden u de kaas door de pasta roert. Om de kaas goed te laten opnemen en te voorkomen dat het klontert, is vocht nodig. Liefst het kookvocht van de pasta. Daar zit zetmeel in van de pasta en dat zorgt voor een beter binding. Doe de kaas er ook niet in een keer bij, maar beetje voor beetje. Al roerend ziet u vanzelf of de kaas is opgenomen. Zo voorkomt u direct dat de saus klontert. Sandra Ysbrandy maakt in Kook mee met MAX een carbonara met frisse venkel-doperwtensalade.
(Bron: Culy, detafelvanmarten.nl, Grand Italia, archief. Foto: Shutterstock)