Jambalaya van Janny
Publicatiedatum: 11 januari 2016
De bakermat van de Cajunkeuken ligt in de omgeving van Louisiana, rond de Mississippi. De naam verwijst naar een deel van de bevolking die uit Acadië (Canada) afkomstig komen. Cajun is een verwestering van ‘Acadian’. Ze hebben hun eigen taal, muziek én keuken. De naam Jambalaya is een mix van de 2 culturen in Louisiana , het Canadese Jambon (ham) en het Afro Amerikaanse yaya (rijst). De Cajun-kruidenmix bestaat uit knoflook- en uipoeder, oregano, cayennepeper, paprika, tijm en zout.
Ingrediënten:
- 1 grote ui
- 2 stengels bleekselderij
- 1 grote groene paprika
- 1 rode peper
- 1 teen knoflook
- 2 stukken kippendijfilet
- cajunkruiden
- scheut maïsolie
- 350 gram (Amerikaanse) rijst
- 600 milliliter water of kippenbouillon
- 1 blikje tomatenblokjes op sap
- 1 laurierblaadje
- peper, zout
- tabasco
- 100 gram ham dikke plak
- 400 gram rauwe gepelde garnalen met staart
- 2 lente-uitjes
Bereiding:
Pel de uien en snipper ze. Snijd de bleekselderij in reepjes. Maak de paprika en peper schoon en snijd het vruchtvlees van de paprika in kleine blokjes en van de peper in reepjes. Pel de teen knoflook en pers deze uit. Snijd de kip in blokjes en bestrooi met de cajun kruiden.
Verhit de maïsolie en fruit hierin de uisnippers, stukjes bleekselderij paprika, peper en kip aan. Voeg de knoflook tegelijk met de rijstkorrels toe en laat alles onder regelmatig omroeren kort fruiten. Schenk 200 milliliter bouillon of water in de pan, voeg laurier en peper, zout en cajunkruiden naar smaak toe en breng aan de kook met de inhoud van het blik tomatenblokjes. Voeg dan de rest van de bouillon of het water toe. Laat in ca. 20 minuten gaar worden.
Voeg na 10 minuten de blokjes ham toe en laat de garnalen de laatste minuten meewarmen en gaar worden (ze kleuren dan roze). Snijd de lente-uitjes schuin in reepjes Breng op smaak met tabasco en bestrooi met lente-ui.