Jam, marmelade en compote, wat zijn de verschillen?
Publicatiedatum: 3 mei 2023
Jam, marmelade en compote, we eten het op verschillende momenten en bij andere gerechten. Maar wat is het verschil tussen de 3 fruitbewerkingen? We leggen uit welke soorten fruit erin gaan en waar het bij gegeten kan worden.
Wat is jam?
Een broodje met jam bij het ontbijt of een scone met clotted cream en jam. Jam is in vele smaken te verkrijgen, denk aan aardbei, abrikoos, kersen en bosvruchten. Het wordt gemaakt van fruit met suiker en pectine. Pectine is een vezelsoort die van nature voorkomt in fruit en groente. Als het warm wordt, zet het uit. Daarom is het een goed middel om jam dikker te maken. Als in fruit niet genoeg pectine zit, kunt u het zelf extra toevoegen. Dit middel zorgt er tevens voor dat de jam smeerbaar blijft.
Naast dat we jam op brood of bij scones eten, kan het ook gebruikt worden op koekjes of als vulling in een cake of taart. Ook lekker op een pannenkoek. Op de website van Heel Holland Bakt staat een recept om zelf aardbeienjam te maken. En als u de jam zelf maakt, kunt u de scones ook zelf maken. Robèrt van Beckhoven deelt zijn recept.
Wat is marmelade?
Marmelade wordt officieel gemaakt van citrusvruchten. Denk aan sinaasappel, mandarijnen of citroen. Het wordt gemaakt door water, suiker en citrusvruchten te koken. Het verschil met jam is dat in marmelade ook stukjes schil gebruikt wordt. Deze zorgt voor de andere structuur en smaak. Ook zit hier geen pectine in, maar krijgt het de juiste dikte door lang (in) te koken. Marmelade kan op brood gegeten worden, maar ook bij kaas. Door de yoghurt is het ook lekker, net als een vulling voor cakes en taarten.
Wat is compote?
Een compote is meer een soort grove moes, dan dat het op jam of marmelade lijkt. Het kan met verschillende soorten fruit gemaakt worden, zoals appel, peer, kersen, cranberry of aardbeien. Naast fruit, zit er suiker in. Het bevat geen pectine, waardoor het geen vaste structuur krijgt. De stukken fruit blijven ook wat groter of deels compleet. Een appelcompote is daarom anders dan een appelmoes, waarin geen stukken zitten.
Compote is lekker door de yoghurt of bij ijs. Maar ook bij warme gerechten kan compote gegeten worden, zoals de appelcompote. Voor een groentevariant, hebben we een recept voor tomatencompote.
(Bron: Culy, aHealthylife, Eater, Foodies Magazine, Libelle-Lekker, Heel Holland Bakt. Foto’s: Shutterstock)