Naar cookieinstellingen
Jam, marmelade en compote.

Jam, marmelade en compote, wat zijn de verschillen?

Jam, marmelade en compote, we eten het op verschillende momenten en bij andere gerechten. Maar wat is het verschil tussen de 3 fruitbewerkingen? We leggen uit welke soorten fruit erin gaan en waar het bij gegeten kan worden.

Wat is jam?

Een broodje met jam bij het ontbijt of een scone met clotted cream en jam. Jam is in vele smaken te verkrijgen, denk aan aardbei, abrikoos, kersen en bosvruchten. Het wordt gemaakt van fruit met suiker en pectine. Pectine is een vezelsoort die van nature voorkomt in fruit en groente. Als het warm wordt, zet het uit. Daarom is het een goed middel om jam dikker te maken. Als in fruit niet genoeg pectine zit, kunt u het zelf extra toevoegen. Dit middel zorgt er tevens voor dat de jam smeerbaar blijft.

Naast dat we jam op brood of bij scones eten, kan het ook gebruikt worden op koekjes of als vulling in een cake of taart. Ook lekker op een pannenkoek. Op de website van Heel Holland Bakt staat een recept om zelf aardbeienjam te maken. En als u de jam zelf maakt, kunt u de scones ook zelf maken. Robèrt van Beckhoven deelt zijn recept.

Aardbeienjam op brood.

Wat is marmelade?

Marmelade wordt officieel gemaakt van citrusvruchten. Denk aan sinaasappel, mandarijnen of citroen. Het wordt gemaakt door water, suiker en citrusvruchten te koken. Het verschil met jam is dat in marmelade ook stukjes schil gebruikt wordt. Deze zorgt voor de andere structuur en smaak. Ook zit hier geen pectine in, maar krijgt het de juiste dikte door lang (in) te koken. Marmelade kan op brood gegeten worden, maar ook bij kaas. Door de yoghurt is het ook lekker, net als een vulling voor cakes en taarten.

Sinaasappelmarmelade.

Wat is compote?

Een compote is meer een soort grove moes, dan dat het op jam of marmelade lijkt. Het kan met verschillende soorten fruit gemaakt worden, zoals appel, peer, kersen, cranberry of aardbeien. Naast fruit, zit er suiker in. Het bevat geen pectine, waardoor het geen vaste structuur krijgt. De stukken fruit blijven ook wat groter of deels compleet. Een appelcompote is daarom anders dan een appelmoes, waarin geen stukken zitten.

Compote is lekker door de yoghurt of bij ijs. Maar ook bij warme gerechten kan compote gegeten worden, zoals de appelcompote. Voor een groentevariant, hebben we een recept voor tomatencompote.

Appel compote.

(Bron: Culy, aHealthylife, Eater, Foodies Magazine, Libelle-Lekker, Heel Holland Bakt. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.