Naar cookieinstellingen
Een pot met zelfgemaakte jam van aardbeien.

Jam, jam: zo maakt u zelf de lekkerste jam

Het kan op een boterham, een beschuitje, door de yoghurt of op een pannenkoek: jam. Er zijn diverse smaken te koop. Maar wist u dat het ook vrij eenvoudig is om het zelf te maken? Ook leuk om te doen met de (klein)kinderen!

Gebruik rijp fruit voor jam

Ook handig om te gebruiken wanneer u (veel) rijp fruit over heeft. Om zelf jam te maken is dit juist wat nodig is. Onrijp fruit werkt niet. Eigenlijk alle fruitsoorten zijn wel geschikt om te verwerken.

Gebruik geleisuiker tijdens het koken

Wel verschilt het per fruitsoort hoe dik de jam wordt. Dat heeft te maken met pectine, dit zit in fruit en komt vrij als het wordt gekookt. Perziken, frambozen en aardbeien bevatten bijvoorbeeld weinig pectine. Dan wordt aangeraden om geleisuiker te gebruiken. Dit is speciale suiker, waar appelpectine aan is toegevoegd.

Jam, marmelade en compote.
Lees ook: Jam, marmelade en compote, wat zijn de verschillen?

Jam bevat veel suiker

In jam gaat veel suiker. De verhouding van fruit en geleisuiker is gelijk. Omdat u zelf jam maakt, kunt u er ook voor kiezen om minder suiker te gebruiken. Of kies voor geleisuiker speciaal, hier zit minder suiker in.

Het wordt dan minder zoet, maar het is ook direct minder lang houdbaar. Dan kunt u het 3 tot 6 maanden bewaren (wanneer het op een koele en donkere plaats staat). Wanneer de jam bestaat uit meer suiker dan fruit is het onbeperkt houdbaar. Suiker is namelijk een conserveermiddel.

Tips voor het maken van jam

  • Snijd het fruit in kleine stukjes. Gebruik alleen rijp fruit.
  • Gebruik een grote en hoge pan. Tijdens het koken gaat het fruit spetteren en de hoge rand zorgt ervoor dat niet de hele keuken meteen onder zit.
  • Gebruik geleisuiker en citroensap om de jam dikker te maken. Let wel op dat de substantie nog indikt, als het afgekoeld is. Dus maak hem niet té dik in de pan.
  • Gebruik weckpotten of andere potten van glas die goed te sluiten zijn. Ze moeten goed schoon en gesteriliseerd zijn. Kook ze vooraf dus uit, minstens 5 minuten.
  • Kook het fruit tot het zacht is en laat zacht fruit nog een minuut borrelend koken.
  • Komt er schuim op de jam tijdens het koken? Schuim dit dan af.
  • Vul de uitgekookte potten met de jam en draai de deksel erop. Zet daarna de pot op zijn kop, zo verdwijnt de overtollige lucht. Laat de jam rustig afkoelen.

Liever een stap-voor-stap recept om jam te maken? Gebruik dan dit recept van Heel Holland Bakt!

Wees creatief met smaken

Een aardbeien- of abrikozenjam is altijd goed. Maar experimenteer ook eens met verschillende fruitsoorten door elkaar. Aardbeien en bessen zijn een goede combinatie of peren en vijgen. Of voeg kruiden en specerijen toe, die kunnen het ook een hele andere smaak geven. Denk aan kaneel of gember.

Kleinere porties jam bewaren

Heeft u geen glazen potten? Of wilt u de jam liever in kleine porties bewaren? Dan kunt u het ook invriezen. Gebruik dan een ijsblokjesvorm die afgesloten kan worden. Dan heeft u meteen genoeg voor 1 portie op brood, door de yoghurt of op een pannenkoek!

(Bron: Heel Holland Bakt, Albert Heijn, Voedingscentrum, Culy, Rutger Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    AbJokes says:

    Ik gebruik idd altijd geleisuiker speciaal en ook nog eens bij pectine arm fruit, citroenzuurbrokjes. (tip van mijn moeder).
    Ik gebruik oude jampotten en die was ik uit in de vaatwasser. Als je zeer precies werkt, schone spullen gebruikt en de jam na het vullen direct sluit en op z’n kop zet, dan kan de jam echt jarenlang probleemloos bewaard worden. Ook vul ik de potten tot aan de rand. Evenals appelmoes en rabarber moes. Ik ben nu de jam van begin 2023 aan het opmaken.
    Ik heb ook jam gemaakt met Tagatesse, een suiker vervanger. Prima gelukt en het is nog steeds goed.

    Heer Bommel says:

    Je kunt jam, ook die met 3 op 1 of 2 op 1 geleisuiker maakt, jaren bewaren als je het in (gebruikte) jampotjes doet als het kokend heet is
    Zorg dat de deksels gaaf zijn en dan dus vooral de rubber rand die er in zit. Maak het glas voor het vullen heet met heet water; gooi het leeg, vul met de hete jam en draai de deksel er stevig op.
    Wij gebruiken er kleine potjes voor waar vegetarische smeersels ingezeten hebben. Als de jam afkoelt, hoor je de deksel klikken omdat de lucht vanbinnen afkoelt en dus minder volume inneemt.
    Als je een potje na maanden of een jaar of zo weer opendraait, hoor je weer een klik. Dat is een teken dat die pot al die tijd luchtdicht afgesloten was.
    Wij hebben nog nooit schimmel op jam gehad tenzij de deksel niet klikte als we hem opendraaiden. En zelfs dan was de jam vaak nog onbeschimmeld.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.