Jam, jam: zo maakt u zelf de lekkerste jam
Publicatiedatum: 15 juni 2024
Het kan op een boterham, een beschuitje, door de yoghurt of op een pannenkoek: jam. Er zijn diverse smaken te koop. Maar wist u dat het ook vrij eenvoudig is om het zelf te maken? Ook leuk om te doen met de (klein)kinderen!
Gebruik rijp fruit voor jam
Ook handig om te gebruiken wanneer u (veel) rijp fruit over heeft. Om zelf jam te maken is dit juist wat nodig is. Onrijp fruit werkt niet. Eigenlijk alle fruitsoorten zijn wel geschikt om te verwerken.
Gebruik geleisuiker tijdens het koken
Wel verschilt het per fruitsoort hoe dik de jam wordt. Dat heeft te maken met pectine, dit zit in fruit en komt vrij als het wordt gekookt. Perziken, frambozen en aardbeien bevatten bijvoorbeeld weinig pectine. Dan wordt aangeraden om geleisuiker te gebruiken. Dit is speciale suiker, waar appelpectine aan is toegevoegd.
Jam bevat veel suiker
In jam gaat veel suiker. De verhouding van fruit en geleisuiker is gelijk. Omdat u zelf jam maakt, kunt u er ook voor kiezen om minder suiker te gebruiken. Of kies voor geleisuiker speciaal, hier zit minder suiker in.
Het wordt dan minder zoet, maar het is ook direct minder lang houdbaar. Dan kunt u het 3 tot 6 maanden bewaren (wanneer het op een koele en donkere plaats staat). Wanneer de jam bestaat uit meer suiker dan fruit is het onbeperkt houdbaar. Suiker is namelijk een conserveermiddel.
Tips voor het maken van jam
- Snijd het fruit in kleine stukjes. Gebruik alleen rijp fruit.
- Gebruik een grote en hoge pan. Tijdens het koken gaat het fruit spetteren en de hoge rand zorgt ervoor dat niet de hele keuken meteen onder zit.
- Gebruik geleisuiker en citroensap om de jam dikker te maken. Let wel op dat de substantie nog indikt, als het afgekoeld is. Dus maak hem niet té dik in de pan.
- Gebruik weckpotten of andere potten van glas die goed te sluiten zijn. Ze moeten goed schoon en gesteriliseerd zijn. Kook ze vooraf dus uit, minstens 5 minuten.
- Kook het fruit tot het zacht is en laat zacht fruit nog een minuut borrelend koken.
- Komt er schuim op de jam tijdens het koken? Schuim dit dan af.
- Vul de uitgekookte potten met de jam en draai de deksel erop. Zet daarna de pot op zijn kop, zo verdwijnt de overtollige lucht. Laat de jam rustig afkoelen.
Liever een stap-voor-stap recept om jam te maken? Gebruik dan dit recept van Heel Holland Bakt!
Wees creatief met smaken
Een aardbeien- of abrikozenjam is altijd goed. Maar experimenteer ook eens met verschillende fruitsoorten door elkaar. Aardbeien en bessen zijn een goede combinatie of peren en vijgen. Of voeg kruiden en specerijen toe, die kunnen het ook een hele andere smaak geven. Denk aan kaneel of gember.
Kleinere porties jam bewaren
Heeft u geen glazen potten? Of wilt u de jam liever in kleine porties bewaren? Dan kunt u het ook invriezen. Gebruik dan een ijsblokjesvorm die afgesloten kan worden. Dan heeft u meteen genoeg voor 1 portie op brood, door de yoghurt of op een pannenkoek!
(Bron: Heel Holland Bakt, Albert Heijn, Voedingscentrum, Culy, Rutger Bakt. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik gebruik idd altijd geleisuiker speciaal en ook nog eens bij pectine arm fruit, citroenzuurbrokjes. (tip van mijn moeder).
Ik gebruik oude jampotten en die was ik uit in de vaatwasser. Als je zeer precies werkt, schone spullen gebruikt en de jam na het vullen direct sluit en op z’n kop zet, dan kan de jam echt jarenlang probleemloos bewaard worden. Ook vul ik de potten tot aan de rand. Evenals appelmoes en rabarber moes. Ik ben nu de jam van begin 2023 aan het opmaken.
Ik heb ook jam gemaakt met Tagatesse, een suiker vervanger. Prima gelukt en het is nog steeds goed.
Je kunt jam, ook die met 3 op 1 of 2 op 1 geleisuiker maakt, jaren bewaren als je het in (gebruikte) jampotjes doet als het kokend heet is
Zorg dat de deksels gaaf zijn en dan dus vooral de rubber rand die er in zit. Maak het glas voor het vullen heet met heet water; gooi het leeg, vul met de hete jam en draai de deksel er stevig op.
Wij gebruiken er kleine potjes voor waar vegetarische smeersels ingezeten hebben. Als de jam afkoelt, hoor je de deksel klikken omdat de lucht vanbinnen afkoelt en dus minder volume inneemt.
Als je een potje na maanden of een jaar of zo weer opendraait, hoor je weer een klik. Dat is een teken dat die pot al die tijd luchtdicht afgesloten was.
Wij hebben nog nooit schimmel op jam gehad tenzij de deksel niet klikte als we hem opendraaiden. En zelfs dan was de jam vaak nog onbeschimmeld.