Is voorgesneden groente nog eetbaar als de verpakking bol staat?
Publicatiedatum: 21 februari 2025
Veel groenten zijn ook in een voorgesneden versie te koop. Makkelijk voor wie even geen zin heeft om zelf te snijden. En vrijwel even gezond als verse groenten. Wel kan het zo zijn dat de zakjes of bakjes waarin voorgesneden groente verpakt zijn bol kunnen staan. Direct bij de aankoop al, of eenmaal bij u thuis in de koelkast. Daar kunnen volgens het Voedingscentrum 2 redenen voor zijn en afhankelijk daarvan kunt u de groente wel of niet nog eten.
Staat de verpakking bol door bedorven voorgesneden groente?
Het eerste wat u moet controleren, is de houdbaarheidsdatum. Wanneer die verstreken is, gaat een zakje of bakje voorgesneden groente vaak heel erg bol staan. De groente die erin zit, is dan bedorven en kan niet meer gegeten worden. Dat kan ook al eerder gebeuren, wanneer de groente niet op de juiste manier bewaard is of langere tijd buiten de koeling geweest is. Bedorven groente ruikt vaak wat zurig, maar het is ook te zien. Bedorven bladgroente, zoals sla verlept en hardere groente, zoals wortel of broccoli verkleurt en verslapt. Na de houdbaarheidsdatum en wanneer de groente duidelijk bedorven is, kunt u dit niet meer eten.
Staat het zakje niet bol en is een groente als sla alleen wat verlept, dan kunt u dit meestal wel nog eten. In dit artikel leest u wat u dan het beste kunt doen.

Bol staan door aangepast luchtmengsel
Is de houdbaarheidsdatum nog niet voorbij en de groente niet bedorven, dan kan er nog een andere reden zijn waarom een zakje of bakje bol staat. Het kan dan komen door het luchtmengsel dat is toegevoegd tijdens het verpakken van de voorgesneden groente. Deze verpakkingsgassen worden gebruikt om de groente langer vers te houden en zijn niet schadelijk. Het gaat hierbij om een luchtmengsel dat is goedgekeurd door de Europese Unie. Door het ‘ademen’ van de groente, kan de verpakking vervolgens wat bol gaan staan. Op het moment dat u de verpakking opent, vervliegen de gassen. U kunt dit op het etiket herkennen, door de term: ‘verpakt onder beschermende atmosfeer’.
Conclusie: heeft u een zakje of bakje voorgesneden groente dat bol staat, dan kunt u dus voortaan controleren of het bol staat doordat de groente erin bedorven is, of doordat het langer vers gehouden wordt met verpakkingsgassen. In het laatste geval is dit dus niet schadelijk en kan het gewoon gegeten worden.
(Bron: Archief, Voedingscentrum. Foto: Henry Saint John / Shutterstock.com)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Je weet nooit zeker of het bol staan toch komt doordat het in de winkel te lang buiten de koeling is geweest. Staat in het begin van de tekst. Er valt dus weinig zelf te controleren. Het enige is dat je een extra variabele hebt om te overwegen.
Wat ik vreemd vind is dat er in het artikel niet duidelijker wordt gemaakt dat je na de TGT (niet THT) het niet moet opeten. Het lijkt zelfs of er staat dat dat nog wel kan. Op andere sites lees je dat, ook als alles er nog goed uitziet, er al ziekteverwekkers kunnen zijn. Die (met name mensen met een verminderde weerstand) je ziek kunnen maken.
Beste Niwde2, bedankt voor uw reactie. We hebben het er nog wat duidelijker in gezet en een link toegevoegd naar een eerder artikel over de houdbaarheidsdatum. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag
Foute winkels?
Een bekende winkel met vele vestigingen, (de grootste) heeft vaak koeling te hoge temperatuur staan.
Ook met 2 minuten eigen thermometer erbij en de Aldi is betere die er naast zit.. vaak zelfs iets onder 4 graden….
En net als thuis een nieuwe koelkast? Eerst meten en zowel mijn eigen thuis als koeling in de winkel als ze nieuwe plaatsen, ik ga meten en als ze dat verbieden hebben ze een Schandaal bij Koffie hoekje.
Deze winkel met er boven vele 55+ woningen zal weinig verkopen en vaker over datum hebben.
Nu nieuwe bedrijfsleider en enkele boven bewoners vroeger of ik langs wilde komen….
Naast de meters op de koeling ingebouwd geen losse….
Als ik 12 koelmeubels meet zie ik mijn en hun en dat er 3 foute temperatuur aangaven ook.
Vooral 1 met Thermometer en elke keer als er nieuwe koeling kwam controleren na paar dagen?
Deze hang ouderen met goede gratis koffie omzet kan veel klanten kosten als ’t niet goed is.
En een eenmaal slecht lopende winkel? Voor ze weer Laxeermiddel vrije groente durven te kopen?
1 voorzichtige klant kan genoeg zijn om een winkel zwaar verliesgevend te maken en de boze manager?
Die gaf mijn winkel verbod en toen daalde ’t nog harder.
Voor de volle prijs wil ik ook goede kwaliteit hebben.
De nieuwe begroet me altijd met welkom en als er iets is….
Nu begint ’t beter te lopen.
Maar bij vele thuis, als ik huis aan huis zou gaan meten?
Elke koelkast is massa pulp en standje 1.5 tot 3 kan zelfde temperatuur opleveren…
Ga ook thuis eens meten of ’t daar wel goed is.
Gewoon laten liggen die voorgesneden groente en fruit. Is gemaakt voor uw gemak? De kassa rinkelt er lekker van.. Kropje andijvie of sla kopen, u ziet meteen of het vers is en het is zo gesneden. Appel en peer kunt u met schil en al eten. Zakje panklare krielaardappeltjes ? Dat zijn aardappelblokjes die ze wat langer in de schrapmachine hebben laten draaien, dus geen echte krielaardappels maar over-prijste gewone aardappels. En u bespaart ook nog eens aardig wat euro’s : vergelijk maar eens de prijs van vers met die van voorgesneden.