vis

Is verse vis gezonder dan vis uit blik?

Een portie (vette) vis per week eten is goed voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Maar maakt het nog wat uit of die vers wordt gegeten of uit blik?

Voedingswaarde vrijwel gelijk

Zowel verse als ingeblikte vis heeft gezondheidsvoordelen. De voedingswaarde is vrijwel gelijk. Dat komt doordat vis in blik zo snel verwerkt wordt. Al binnen 24 uur wordt de vangst ingeblikt, zodat de voedingswaarde intact blijft. Op die manier zijn beide vissoorten dus even gezond. Let er wel op wat er voor ingrediënten zijn toegevoegd aan de ingeblikte versie. Op olijfolie is bijvoorbeeld een stuk gezonder dan in hele zoete of zoute saus. Ingeblikte vis op water heeft weer als voordeel dat de visvetzuren dan beter in de vis zelf blijven. In het geval van olie wordt een deel van de vetzuren aan de olie afgestaan. Bij het afgieten van de olie gaat er dan een deel van de gezonde visvetzuren verloren.

Schadelijke stoffen in vis

Zowel in verse als ingeblikte vissoorten kunnen schadelijke stoffen zitten. Wel is tijdens onderzoek in 2021 gebleken dat ingeblikte vis net wat minder zware metalen bevat. Het Voedingscentrum adviseert om maximaal 1 keer per week een portie te eten en te variëren met de soorten die u eet. Op het etiket kunt u vinden wat voor soort het is, of het gevangen of gekweekt is, waar het vandaan komt en of het duurzaam is.

  • Vis met een MSC-keurmerk is duurzaam gevangen, oftewel met beperkte schade voor de leefomgeving van vissen en ander zeeleven. Er is geen overbevissing, er is weinig bijvangst en de bodem wordt niet beschadigd.
  • Het Aquaculture Stewardship Council-keurmerk (ASC) staat op vissen die duurzaam zijn gekweekt. Het keurmerk heeft regels voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.
  • Vissen met het Europese keurmerk voor biologische kweekvis leven in een zo natuurlijk mogelijke omgeving met meer ruimte en schoner water. Ook zijn er strenge eisen gesteld aan medicijnen en slacht.

(Bron: Quest, 24Kitchen, Voedingscentrum, Wereld Kanker Onderzoek Fonds, UnitedConsumers, archief)

Geef een reactie