Naar cookieinstellingen
erwtensoep en snert

Is snert hetzelfde als erwtensoep?

Als de temperatuur in Nederland net onder de 10 graden zakt, is het op veel plekken weer te krijgen: erwtensoep. Of zoals velen zeggen ‘een koppie snert’. Maar is erwtensoep wel hetzelfde als snert?

Alle ingrediënten 1 pan

De soep is al lang met onze cultuur verbonden. Er zijn recepten die dateren uit het begin van de 16e eeuw. Het maken van de soep loopt dan gelijk aan het slachtseizoen en wordt vanaf november gegeten. In de soep worden varkenspoten en de laatste restjes groenten verwerkt. Het is in die tijd een soep die graag wordt gemaakt, omdat hij in 1 pan is te bereiden. Alle ingrediënten gaan ’s ochtends in de pan en staan de hele dag op het vuur. Aan het einde van de dag, na een dag hard werken, staat er een eenvoudige en voedzame maaltijd op tafel.

Verschil erwtensoep en snert

Maar is er verschil tussen snert en erwtensoep. Het antwoord is ja. In de basis hebben ze veel overeenkomsten. Zo zijn de ingrediënten nagenoeg gelijk: aardappel, knolselderij, spliterwten, uien, winterwortels, peterselie, laurier en rookworst. Wie snert maakt voegt er nog varkenspootjes of krabbetjes aan toe. Volgens kenners is het gebruik van goede en verse ingrediënten essentieel. Dat maakt de soep nog lekkerder.

Immaterieel Erfgoed

En daar zit precies het verschil. De varkenspootjes of krabbetjes maken de erwtensoep dikker door de gelatine die erin zit. Daarnaast is snert pas echt snert als het een dag heeft gestaan. De botten van het vlees geven de soep naast stevigheid ook nog meer smaak. Snert is over het algemeen zo dik, dat de lepel er rechtop in blijft staan. Bij de soep wordt vaak roggebrood met katenspek geserveerd. En dat deze traditie er één is waar we trots op zijn blijkt. Want in oktober 2018 wordt snert zelfs toegevoegd aan de lijst van Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Niet alleen in Nederland

Overigens zijn we niet het enige land waar erwtensoep, of een variant daarop, gegeten wordt. Zo heeft Zweden de gele erwtensoep, ärtsoppa. De soep wordt traditioneel gegeten met een pannenkoek, pannakor, erbij en bij voorkeur elke donderdag. In Duitsland en Oostenrijk houden ze ook van erwtensoep, erbsenpureesuppe. Daar is de soep wat lichter omdat hij als voorgerecht wordt gegeten. De soep wordt ook gemaakt met groene spliterwten en doorgaans geserveerd met gekookte ham of buikspek en huzarensalade.

Zin in erwtensoep gekregen? Bekijk het recept van de erwtensoep van Sandra Ysbrandy en de ‘snelle’ variant van Mounir Toub.

Geef een reactie

Reacties (8)

    oosterwijck says:

    Snert is een dialect benaming voor erwtensoep. Er is geen verschil tussen die twee. Er zijn wel verschillende manieren van erwtensoep maken, voortgekomen uit de drang van de mens om iets unieks te maken. In originele erwtensoep zitten varkens staarten, oren en pootjes. Omdat deze ingredienten moeilijk of niet verkrijgbaar zijn, werden dat krabbetjes en ander varkensvlees. En sinds er wijsneuzen actief zijn met TV programma’s over koken en schrijvers van kookboeken interessant willen doen, ontstaan er allerlei “wetenschappelijke” uitleg en fantasie over heel simpele zaken.

    Epie de Groot says:

    Helemaal eens met de vorige reactie.

    parrhesia says:

    Met de vorige schrijvers helemaal eens. In deze tijd is de emotie tot heiligheid verklaart.
    De TV programma’s lopen er van over, de ene maf janus steigert boven de andere uit met zijn ego pulp. Overmatige lolligheid ten top, bij het bakken en koken, met ieder zijn eigen huissfeertje.

    Wat de erwtensoep treft, alle ingrediënten zijn wel genoemd behalve eentje niet, en wel de prei!!
    Niet vergeten dus!!
    Ps: er werden groentes gebruikt die ook in onze vroegere winterjaren goed houdbaar waren ( zonder koelkast) de prei stond dikwijls nog in de grond .

    Pukkel47 says:

    Helemaal eens met oosterwijck, al dat geneuzel met al die mensen die denken dat ze kunnen koken. Er is maar een snert ( erwtensoep dus) en die hoort nu eenmaal met varkensvlees. Maar daar zullen de vegies onderons het wel niet mee eens zijn, maar ze missen dan wel iets

    oosterwijck says:

    In Snert hoort natuurlijk gesneden Prei. Ook zijn er streken waar Knolraap en/of Winterpeen wordt toegevoegd. Persoonlijk vind ik die toevoegingen heel erg lekker. Minder geslaagd vind ik het toevoegen van gerookte worst. Dat is ook weer zo’n vinding van horecamensen en de blikken industrie. Als je snert in blik koopt zit daar altijd rookworst in, maar volgens mij is dit niet origineel.
    Je moet het een beetje beschouwen, in de oude tijd, toen er nog geen koelkasten bestonden. November was de slachtmaand, omdat de winters nog lekker koud waren met veel vorst. De boeren slachtten dan een varken. Het beste vlees ging naar de geestelijkheid en de notaris / de burgemeester. het minder goede vlees werd eerst opgegeten en voor de langere bewaartijd werd vlees (spek) gerookt, en ingemaakt in Weckpotten. Heet nog mindere vlees werd tot worst gemaakt en al of niet gerookt, om de bewaartijd te verlengen. En waarom zou je geprepareerd vlees, verwerken in de soep? … Soep maken was ook een middel om vlees, dat over de houdbaarheidsdatum was, nog te kunnen consumeren. Door het koken van de soep, werden bacterien gedood, bedorven smaak verdoezeld door toevoegingen van kruiden en groenten. Dus het laatste wat de bevolking deed, was geprepareerd en houdbaar vlees, anders gebruiken als waarvoor het bedoeld was.

    Martin Duijf says:

    Wat de erwtensoep treft, alle ingrediënten zijn wel genoemd behalve eentje niet, en wel de prei!!
    Niet vergeten dus!!

    Deze opmerking van een andere reactie is niet terecht.

    Beide koks hebben prei in de ingrediëntenlijst staan.
    Rookworst hoort inderdaad niet in snert thuis. Die gore worst is ons door de industrie aangesmeerd. En zoals dat zo vaak gaat nemen hele volks stammen klakkeloos iets over zonder zelf na te denken. Nochtans onderscheid de mens zich alleen van de dieren doordat de mens in staat is om zelfstandig na te denken. Dus misschien wordt het tijd dat…..!

    witlofknol says:

    Vroeger maakte ik wel zelf erwtensoep. In plaats van krabbetjes gebruikte ik schouderkarbonaden omdat die gemakkelijker te verwerken waren. Maar een vriend van ons maakte erwtensoep waarvoor hij het vlees (veel) door de slager liet snijden (in een ketel van zo’n 30 liter) om o.a. uit te delen aan de mensen van de fabriek waar hij werkte en aan familie en vrienden. Ik heb nog nooit zulke lekkere erwtensoep gegeten zoals hij dat maakte. Helaas is hij op een teveel te jonge leeftijd van 62 jaar overleden. Dus geen erwtensoep meer van onze dierbare vriend Gerrit. Ik maak nu geen erwtensoep meer, maar koop deze nu in blik. De beste is die van het huismerk van Albert Heijn. Niet zo lekker als die van Gerrit, maar net zo lekker als zelfgemaakt.

    Sanny Klingler says:

    De naam snert komt uit het Oosten van het land en in het Westen noemen ze het erwtensoep. Daar ben ik achter gekomen na een verhuizing. De prei wordt wel genoemd hoor maar snert is doorgaans de dikke vorm die we een dag voor het gegeten wordt klaarmaken. Dan moet je het opwarmen en zo verkookt er veel vocht en wordt het ook dikker. Vroeger werden alle stukjes bot en kraakbeen er na het koken ook uitgehaald. Dan had het kraakbeen z’n bindende werk gedaan en is het geen geknoei meer met botjes en kraakbeen tijdens het eten. Bij ons is er van extra zout geen sprake. Sterker nog, er ging een aardappel in omdat die het zout aantrekt (werd mij altijd verteld) en die haalden ze er dus ook uit met de botjes. Als variant uit het blik is hier in het Oosten de Aldi het de beste. Prima van smaak.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.