Naar cookieinstellingen
Rabarber

Is rabarber fruit of toch groente?

In mei hebben we volop rabarber! De lange groen-rode stengels prikkelden de nieuwsgierigheid van Emina Zorlak al toen toen ze klein was en ze de stengels op de markt zag. “Mijn moeder kookte er nooit mee, dus ik wist niet hoe ze smaakten. Mijn eerste rabarber-ervaring was dan ook een crumble met aardbei en rabarber. Het bleek een klassieke combinatie en niet voor niets! Het zoete van de aardbei en het zure van de rabarber combineren perfect!”

Hoe roder, hoe zoeter en hoe groener, hoe zuurder

Overigens geldt voor de smaak van rabarber: hoe roder, hoe zoeter en hoe groener, hoe zuurder. Groen betekent niet dat ze onrijp zijn; ze zullen dus ook niet zoeter worden als u ze langer bewaart, het is gewoon net een andere soort. Het interessante is dat als u de stelen schilt, de rabarber na het koken niet rood blijft, maar groen wordt. Ik vind dat zelf zonde; van de kleur en van de rabarber, want je hoeft het niet te schillen.

Fruit of toch groente?

Rabarber wordt vrijwel altijd verwerk in zoete gerechten zoals compote of taart, maar het is eigenlijk een groente. Waarschijnlijk is deze door Chinezen uit de steppen van Azië gehaald en op de berghellingen van het Chinese Rijk aangeplant. Daar werd het vooral gebruikt vanwege de medicinale krachten; het schijnt goed te zijn voor de darmen en het wordt zelfs nog steeds gebruikt in laxeermiddelen. In Nederland begon men rond 1900 met het telen van rabarber, maar het is nog steeds niet echt een veelgebruikte groente. Zonde, want de smaak is echt bijzonder.

Daarom deze week flapjes uit de oven, maar dan met rabarber. De dadels vervangen de geraffineerde suiker in dit recept, waardoor u wel een heerlijke zoete tegenhanger heeft voor het zure van de rabarber, maar de vezels die in dadels zitten zorgen ervoor dat u geen dip krijgt. Tja, bladerdeeg is niet het allergezondst, maar met zo’n voedzame vulling mag u uzelf af en toe verwennen, toch? Een prima tussendoortje, toetje of lekkers bij de koffie.

Ingrediënten voor rabarberflapjes met exotische twist (2 personen):

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 100 gram rabarber
  • 4 Medjouldadels
  • 2 bolletjes stemgember
  • snuf kardemom
  • snufje zout
  • 1 eetlepel paneermeel

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 210 graden. Ontdooi de bladerdeegvellen.

Snijd de rabarber in hele kleine stukjes en doe in een kom. Ontpit de dadels, hak ze klein en voeg toe aan de rabarber. Hak de bolletjes stemgember fijn en voeg toe. Voeg de kardemom, zout en paneermeel toe en roer goed door. Leg de bladerdeegvellen op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de vulling over de vellen en vouw de vellen dicht. Druk de randen goed aan. Bak de rabarberflapjes in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.