Naar cookieinstellingen
olijfolie of zonnebloemolie gezonder?

Is olijfolie of zonnebloemolie gezonder om mee te bakken?

Olijfolie en zonnebloemolie staan beide bekend als gezonde oliën. Maar wat is de gezondste optie om mee te bakken?

Verzadigde of onverzadigde vetten?

Olijfolie en zonnebloemolie staan beide in de Schijf van Vijf. Ze bevatten weinig verzadigde vetten en relatief veel onverzadigde vetten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld niet vloeibare margarine uit een pakje of kokosolie. Verzadigde vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten, terwijl onverzadigde vetten dat risico juist verlagen, wanneer u er genoeg van binnen krijgt. Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op.

Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.

Verschil in vitaminen

Op het vlak van vitaminen zitten er wel verschillen tussen olijfolie en zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat 10 keer meer vitamine E dan olijfolie. 1 eetlepel zonnebloemolie is al genoeg voor de helft van de dagelijkse vitamine E-behoefte. De rest krijgt u binnen via onder andere brood, noten, fruit en groente. In het geval van vitamine K zit er juist weer veel meer in olijfolie: 50 microgram tegenover 5 microgram in zonnebloemolie. Dagelijks is er echter nog veel meer vitamine K nodig en dat zit onder andere in melk, eieren, vlees en groene bladgroenten.

Wel of niet bakken met extra vierge olijfolie?

In het geval van extra vierge olijfolie kan die beter niet gebruikt worden om mee te bakken. Deze soort olie kan het best gebruikt worden voor koude gerechten. De smaak komt dan veel beter tot zijn recht. Want bij verhitting gaat er een deel van de smaak verloren en dat is zonde. Ook kan het zo zijn dat de olie bij verhitting gaat roken en dan kunnen er stoffen ontstaan die minder goed voor de gezondheid zijn. Gebruik daarom liever gewone olijfolie of zonnebloemolie. Die kunnen bij hogere temperaturen gebruikt worden.

geklaarde boter
Lees ook: Zo maakt u geklaarde boter en dit kunt u er mee

Polyfenolen in olijfolie

Mensen die het mediterraan dieet volgen, worden opvallend ouder. Naast een aantal andere oorzaken wordt ook wel gedacht dat het nuttigen van olijfolie daar een rol in speelt. Van olijfolie is bekend dat het polyfenolen bevat. Dit zijn stoffen die een gunstig effect op onze gezondheid kunnen hebben. Ze zitten echter vooral in (extra) vierge olijfolie, waar we dus in principe niet mee bakken. Ook moet er nog meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan worden.

Olijfolie duurder

Kijken we naar de kosten, dan is zonnebloemolie een goedkopere optie om mee te bakken dan olijfolie. Bij de start van de oorlog van Oekraïne met Rusland zijn de prijzen voor zonnebloemolie enorm gestegen, maar inmiddels zijn ze weer genormaliseerd. Olijfolie is juist schreeuwend duur geworden.

Conclusie

Olijfolie en zonnebloemolie ontlopen elkaar niet veel op het vlak van gezondheid. De gezondste optie is om ze af te wisselen, zodat u van beide producten hun voordelen kunt profiteren. Maar verder kunt u dus vooral gebruiken wat u zelf het lekkerste vindt smaken. En de kosten kunnen dus ook nog een factor zijn in uw keuze.

Bakken in een hete of een koude pan?

En moeten de oliën dan in een hete of een koude pan bij het bakken? Die vraag beantwoorden we in een eerder artikel.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, Quest, Menzis, Scientias. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Crijns says:

    Zie deze reden waarom uw artikel over zonnebloemolie misleidend is!! De plaats van zonnebloemolie in de Schijf van Vijf is inderdaad een interessant discussiepunt. Laat me dit uitleggen:

    De reden dat zonnebloemolie in de Schijf van Vijf staat is voornamelijk omdat het:
    – Een bron is van onverzadigde vetzuren (die beter zijn dan verzadigde vetten)
    – Vitamine E bevat
    – Een praktisch en betaalbaar alternatief is voor verzadigde vetten

    U maakt echter een zeer relevant punt over de omega-6/omega-3 verhouding. In de Westerse voeding is deze verhouding inderdaad vaak uit balans (ongeveer 15:1, terwijl 4:1 of lager optimaal zou zijn). Een teveel aan omega-6 kan leiden tot ontstekingsbevorderende processen in
    ons lichaam.
    Het Voedingscentrum zou de aanbevelingen kunnen actualiseren op basis van de nieuwere inzichten over de omega-3/6 balans. Momenteel ligt de focus vooral op het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten, maar de specifieke verhoudingen tussen verschillende onverzadigde vetten verdienen inderdaad meer aandacht.

    Wilt u weten hoe u in uw eigen voeding een betere omega-3/6 balans kunt bereiken?​​​​​​​​​​​​​​​​

    Ariël says:

    Naast zonnebloemolie en olijfolie zijn er nog meer gezonde oliën om in te bakken. Ik gebruik koolzaadolie die tegen hoge verhitting kan. Dit bevalt erg goed.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.