Tortilla's of wraps, zoals we ze in Nederland noemen.

Is het een tortilla of wrap? En welke gerechten kunt u ermee maken?

In de Mexicaanse keuken worden veel tortilla’s gebruikt. In Nederland gebruiken wij de term wrap voor de platte pannenkoekjes. Zit hier verschil in? En wat zijn taco’s, burrito’s, fajita’s, quesadilla’s, enchilada’s en nacho’s? We leggen het allemaal uit.

Is het een tortilla of een wrap?

De officiële benaming voor de Mexicaanse platte pannenkoeken of platbroden is tortilla. Ze worden gemaakt van tarwe- of maïsmeel. Maar in Nederland is de term wrap meer ingeburgerd. In supermarkten worden beide benamingen gebruikt. Een Spaanse tortilla is weer iets heel anders, dit is namelijk een soort hartige taart met ei en aardappel. Een beetje te vergelijken met een frittata, maar dan met voornamelijk aardappel erin. We focussen ons nu op de Mexicaanse variant.

Allemaal tortilla’s, maar wel verschillende benamingen

De tarwetortilla’s zijn over het algemeen wat groter, steviger en elastischer. Ze zien er vaak wat bleek van kleur uit. Maistortilla’s zijn juist wat kleiner en lichtgeel van kleur. Het ligt soms aan de vulling welke soort het beste te gebruiken is. De inhoud en oprollen of opvouwen zorgt ook meteen voor de verschillen in namen van gerechten.

Wat zijn taco’s?

Taco’s zijn er in 2 soorten, de harde schelpen die voornamelijk in de supermarkt liggen en de zachte tortilla’s. De harde schelpen zijn gefrituurd en komen uit de Verenigde Staten. Deze zijn soms wat lastiger te vullen, omdat ze snel breken. De zachte variant wordt gevuld en dubbelgevouwen opgegeten. Ze zijn wat kleiner van formaat en worden van maïs gemaakt. Taco’s worden gevuld met vlees of vis, warme groenten en afgemaakt met guacamole, room en geraspte kaas. Voor de harde schelpen is het aan te raden een niet te zware vulling erin te stoppen, want dan breekt het snel. Benieuwd naar recepten van MAX Vandaag met taco’s? Kijk eens op onze receptenpagina.

Taco's van zachte tortilla's

Wat is een burrito?

Burrito’s worden gegeten met de grote tarwetortilla’s. Dit is misschien wel de bekendste manier van eten in Nederland. Burrito’s worden goed gevuld met gehakt of gekruide kip, rijst, bonen, mais, andere groenten en kaas. Vouw het daarna strak dicht en bak even rondom aan in de pan. Dit kan los, maar ook in aluminiumfolie. Snijd hem daarna doormidden om makkelijk te kunnen eten.

Burrito's

Wat zijn fajita’s?

Een fajita is net zoals een burrito een grote, gevulde wrap. Officieel hoort hier gegrild vlees bij gegeten te worden, maar tegenwoordig worden fajita’s met verschillende ingrediënten gegeten. Een combinatie van groenten zoals ui, paprika en tomaat en zowel vlees als vis kunnen erin. Bij fajita’s worden alle losse ingrediënten op tafel gezet en kunt u zelf uw tortilla beleggen naar smaak. Het handigste is om hem daarna als een envelop op te vouwen, zodat er aan de onderkant niks uit kan vallen. Zo kunt u het met de handen eten. Zure room en tomaten zijn er lekker bij.

Fajita's, gemaakt met tortilla's.

Wat is een quesadilla?

Een quesadilla is misschien wel het meest veelzijdige gerecht met tortilla’s. Het kan als een tosti gegeten worden, met 2 tortilla’s en geraspte kaas ertussen. Even in de pan bakken en u kunt het eten. Maar een uitgebreidere versie is ook lekker, met verschillende soorten groenten, bonen, pepers en gehakt of kip ertussen. U kunt zelf kiezen wat u lekker vindt. De basis blijft wel de 2 tortilla’s en geraspte kaas. De kaas zorgt ervoor dat het gerecht aan elkaar plakt. Even in de pan bakken aan beide kanten en daarna in punten snijden. Lekker met guacamole of een andere dipsaus. Ook een lekker hapje voor op een verjaardag. Zowel de tarwe- als maistortilla kunnen hiervoor gebruikt worden. We hebben verschillende recepten op onze website staan.

Gesneden quesadilla's.

Wat zijn enchilada’s?

Dan is er ook nog de enchilada. Beginnen de namen u al te duizelen? Het rijtje is nog niet klaar. Enchilada’s worden opgerold en hebben als vulling vaak gekruid gehakt of kip en groenten en bonen. De opgerolde tortilla’s worden strak tegen elkaar in een ovenschaal gelegd. Er gaat in elk geval nog geraspte kaas overheen en sommige variaties hebben ook nog een tomatensaus erop. Zet in de oven totdat de kaas gesmolten is. Benieuwd naar recepten van MAX Vandaag met enchilada’s? Kijk eens op onze receptenpagina.

Enchilada's in een ovenschaal, met opgerolde tortilla's.

En als laatste: wat zijn nacho’s?

Dan hebben we er nog 1 voor u: nacho’s. Dit is eigenlijk een soort chips, gemaakt van tortilla’s. Het kunnen zowel rondjes als driehoekjes zijn. De term is dan tortillachips. Door de verdere bewerking worden het nacho’s. Door de chips in een ovenschaal te doen en te bedekken met in elk geval geraspte kaas en dat in de oven te zetten, krijgt u nacho’s. Voor de liefhebber kunnen er nog jalapeño pepers bij gedaan worden, net zoals tomaten, paprika, mais, bonen en ook (gekruid) gehakt. Ook hier geldt: kies een combinatie die u zelf lekker vindt. Serveer met een tomatensalsa, zure room en/of guacamole. Ook dit gerecht doet het goed op feestjes. Anita Witzier deelt haar recept voor nacho’s.

Nacho's met gehakt en guacamole.

Conclusie

Dus kortgezegd: tortilla’s zijn wat we in Nederland wraps noemen. En hoe u die vervolgens vult, opvouwt, oprolt of snijdt, maakt welke naam het gerecht meekrijgt. De vulling speelt ook nog een rol daarin. Probeer het eens uit!

(Bron: 24Kitchen, FavorFlav, Foodies Magazine, Culinea, archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Louise K says:

    Dank voor deze duidelijke uitleg.
    Nu kan ik meer variatie op tafel brengen.