Is gelato alleen het Italiaanse woord voor ijs of is het een andere soort?
Publicatiedatum: 17 juli 2023
Er zijn een heleboel soorten ijs: roomijs, sorbetijs, waterijs én gelato. In Italië is dat het woord om ijs aan te duiden, maar is er een verschil met de andere soorten ijs? Ja én nee.
De term gelato
Het ligt eraan in welk land u bent. In Italië wordt elke soort ijs aangeduid met gelato. Het is een overkoepelende naam voor de bevroren substantie. Net zoals wij alles onder ‘ijs’ scharen. Maar komt u in Nederland de term gelato tegen, dan geeft het aan op welke manier het ijs bereid is.
De basis van roomijs en gelato is hetzelfde
Net zoals roomijs en sorbetijs van elkaar verschillen, wordt gelato in ons land op een eigen manier bereid. We leggen de verschillen uit. De basis van roomijs en gelato is hetzelfde: melk, room en suiker. Maar de verhoudingen daarvan en de verwerking verschilt en dat maakt dat het allebei een ander soort ijs wordt.
Roomijs
Roomijs wordt gemaakt met de basis ingrediënten en eidooiers. Er wordt veel room aan toegevoegd, het ijs moet een minimale vetpercentage van 10 procent hebben, om de naam te dragen. Het vetpercentage kan zelfs oplopen tot 25 procent. Het mengsel wordt op een hoge snelheid gemixt, waardoor veel lucht toegevoegd wordt.
Gelato
De Italiaanse variant wordt vaak zonder eidooiers gemaakt. Hier wordt minder room toegevoegd, maar meer melk. Het vetpercentage komt daardoor uit rond de 8 procent. Het mengsel wordt op een langzame snelheid gemixt. Hierdoor komt er minder lucht in het ijs en dat geeft meer smaak aan het ijs.
Sorbetijs
Sorbetijs bestaat uit gepureerd fruit. Het heeft geen melk of room als toevoeging. Daardoor blijft het ijs zachter, ook al is het bevroren.
De temperatuur in de koeling
Daarnaast is er nog een verschil in temperatuur, waarop het ijs bewaard wordt. Doordat er in roomijs meer lucht zit, smelt het ijs sneller dan gelato. Roomijs moet daarom kouder bewaard en geserveerd worden. En dat geeft een andere smaak aan het ijs.
(Bron: Culy, Heel Holland Bakt, FavorFlav, FoodiesMagazine, Keuringsdienst van Waarde, eismann. Foto’s: Shutterstock)