Is er een verschil tussen bruine en witte eieren?
Publicatiedatum: 21 april 2020
Of u ze nou koopt in de supermarkt, bij de kaaswinkel of rechtstreeks van de boer, eieren worden aangeboden in verschillende kleuren. Bruin en wit. Maar wat is het verschil tussen deze eieren? En is de één gezonder dan de ander?
Geen verschil
Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, er is geen verschil. Waarom denken we dan dat dit wel zo is? Dit stamt uit de tijd dat we in Nederland nog legbatterijen hadden. In die tijd is het verschil tussen een scharrelkip-ei en legbatterij-ei de kleur. De scharrel is bruin en de legbatterij wit. Deze kleurstelling lijkt in ons collectieve geheugen te zijn opgeslagen, want nog steeds associëren we de bruine kleur met een ‘gezonder en meer verantwoord’ ei. Sinds 2012 zijn legbatterijen verboden in Nederland. Dat geldt overigens voor in de gehele Europese Unie.
Genen bepalen de kleur
Dan zou er nog een verhaal de ronde doen en dat is dat het voedsel dat de kippen krijgen de kleur van het ei bepaald. Ook dat is niet waar. De kleur wordt bepaald door het ras en is genetisch bepaald. Het is daarbij niet zo dat bruine kippen bruine eieren en witte kippen witte eieren leggen. Ook witte kippen kunnen bruine eieren leggen. Het is wal te zien aan de oorlellen van de kip. Kippen met rode oorlellen leggen een bruin ei en met witte een wit ei. Voeding kan wel de smaak van het ei beïnvloeden. Zo smaakt het ei van een kip die maïs krijgt naar, u raadt het al, maïs.
Voer bepaalt niet de kleur
De kleur van het ei zegt ook niets over de productie van het ei. Dus of het milieuvriendelijk of verantwoord gebeurt. Het is niet per definitie zo dat kippen die witte eieren leggen minder ruimte hebben, dan die bruine eieren leggen. Beide soorten zijn ook biologisch verantwoord te krijgen. Witte eieren zijn zelfs iets beter voor het milieu, want deze kippen gebruiken minder voer, leven langer en leggen daardoor meer eieren. Het voer dat biologische kippen krijgen wijkt af van niet-biologische. Er zitten soms aminozuren in die biologische boeren niet mogen gebruiken.
Keurmerk
Wat wel goed is om te weten is dat eieren een keurmerk hebben. Het keurmerk zegt iets over de herkomst van de eieren en de omstandigheden waaronder de kippen leven. De code bestaat uit 10 cijfers en letters. Een landcode gevolgd door een lang cijfer. Dat cijfer de code van de pluimveehouder. De code die begint met 0 staat voor een biologisch ei. Bedrijven die kippen houden met dit keurmerk geven de meeste ruimte aan kippen. Die met een 1 voor vrije uitloopeieren. Deze kippen komen wel buiten, maar hebben binnen minder ruimte. Code 2 staat voor scharreleieren of ronddeeleieren. Deze kippen komen niet buiten, maar hebben wel net zoveel ruimte als biologische eieren (code 0). De 3 staat voor kooi-eieren. Die komen in principe in Nederland niet voor, maar worden soms nog wel verkocht op markten.
Het verschil zit hem in de prijs
Het belangrijkste verschil is de prijs. Want voor een bruin ei betaalt u al snel 7 tot 8 cent meer dan voor een witte. Daar speelt de supermarkt dan ook nog eens handig op in, want de witte liggen vaak onderin het schap en de bruine goed in het zicht. Maar het loont de moeite om een keer een doosje witte eieren. Let dan wel op het keurmerk. Dat staat op de doos en vertelt over de herkomst van de eieren.
Lees ook: Zacht of hardgekookt ei gezonder? Hoe lang bewaren? En meer feitjes over eieren, Tips voor de voorraadkast en recept groenteomelet van Janny van der Heijden en Welke effecten heeft een eiwittekort op uw lichaam?
(Bron: 24Kitchen/Odin)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is dat bruine of donkere kippen altijd bruine eieren leggen,en witte kippen leggen witte eieren.
Dat is altijd zo geweest ,en de andere uitleg zijn fabeltjes.
MVG
Frans Aerts
Beste mensen,
Orthodox Joodse mensen kopen altijd witte eieren omdat ze dan de meeste kans hebben dat er geen bloed in zit. Een ei met bloed er in mogen ze namelijk niet eten. Ik ben er erg benieuwd naar hoe het komt dat er vaak een beetje bloed in een ei zit en waarom dat bij bruine eieren vaker voorkomt dan bij witte eieren.
ER bestaan ook groene eieren. We eten ze graag van eigen kippen en de kippen zijn wit.
Afstammelingen van Auracana’s uit Zuid-Amerika.
We hebben er maar een paar, maar voor ons met z’n tweetjes genoeg.
Schijnen goed te zijn voor de cholesterol.
Met vriendelijke groet,
Agatha