Naar cookieinstellingen
airfryer met gebakken patatjes

Is de airfryer wel echt zo veel gezonder dan de frituurpan?

Een airfryer werkt als een kleine heteluchtoven en er wordt geen gebruik gemaakt van frituurvet. Het lijkt daarom een gezondere optie dan snacks die met de frituurpan bereid worden. Maar is dat ook echt zo?

Wat is gezonder, de airfryer of frituurpan?

Voedsel dat in de airfryer bereid wordt, gaart met behulp van hete lucht. In veel gevallen hoeft er geen vet of olie te worden toegevoegd. Dat is een pluspunt ten opzichte van de frituur. Alleen worden snacks soms al voorgebakken in vet en daardoor belandt er alsnog vet op en in het eten. Wel scheelt het dat er tijdens het uiteindelijke bakproces in de airfryer geen frituurolie gebruikt wordt. Frituurolie wordt namelijk tijdens de bereiding in de frituurpan deels opgezogen door bijvoorbeeld patatjes of kroketten, waardoor ze behoorlijk vet kunnen worden.

Als u in de airfryer geen extra vet of olie toevoegt of maximaal een eetlepel, dan bevat het eindresultaat beduidend minder vet en daarmee minder calorieën. Dat kan bijvoorbeeld tot wel 6 gram vet per 100 gram gefrituurde patat schelen. De dikte van de patatjes, de versheid van het frituurvet en het soort vet zijn wel nog van invloed op het vetgehalte. Blijkt uit een onderzoek van het Belgische Testaankoop. Ook is er een verschil in de hoeveelheid verzadigde vetzuren: 0,5 gram per 100 gram patat bij de airfryer en wanneer de patat wordt gefrituurd 1 gram per 100 gram.

Hoe blijven de meeste vitamines behouden?

Buiten vet zijn er nog meer factoren van invloed om te bepalen wat de gezondste optie is. Zoals het behoud van vitamines. Volgens het Voedingscentrum is er nog te weinig onderzoek gedaan naar het verschil in behoud van vitamines tussen de airfryer en frituurpan. Wel zijn er aanwijzingen dat er in het geval van de airfryer iets meer vitamine C behouden blijft. Ook blijven er bij beide bereidingswijzen in elk geval meer vitamines behouden dan tijdens het koken in water.

Aangebrand eten spruitjes PAK's acrylamide
Lees ook: Wanneer kunt u aangebrand eten wel en niet opeten?

Levert de airfryer minder acrylamide op dan frituren?

Goudbruin gebakken voedsel ziet er smakelijk uit, maar voor de gezondheid is het minder gunstig. Zo ontstaat namelijk de stof acylamide. En bij een hogere inname kan dat mogelijk schadelijk (kankerverwekkend) zijn. Acrylamide ontstaat wanneer zetmeelrijke producten worden verhit boven 120 graden. Gefrituurde aardappelproducten leveren volgens het Voedingscentrum momenteel de grootste bijdrage aan de acrylamide-inname. In het geval van de airfryer wordt er net wat minder acrylamide gevormd, aangezien daarbij een lagere temperatuur gebruikt wordt, dan tijdens het frituren. Daarnaast is het ook nog belangrijk hoe lang de baktijd is. Des te korter, des te beter.

Toegevoegde suiker

Snacks uit de frituur zijn geliefd, omdat ze zo lekker knapperig zijn. Om hetzelfde effect te bereiken, wordt er aan producten voor de airfryer weleens een laagje suiker toegevoegd. Dit zorgt voor extra calorieën, waardoor het gunstige verschil ten opzichte van de frituurpan weer kleiner wordt.

Conclusie

Snacks uit een airfryer zijn nog steeds geen gezond voedsel. Wel is het een net wat gezonder alternatief voor frituren. Dit komt doordat ze op die manier minder vet bevatten. En dus ook minder calorieën dan bij frituren. Al kan het caloriegehalte weer oplopen, wanneer er extra suiker is toegevoegd, om het voedsel knapperiger te maken. Producten met zetmeel uit de airfryer bevatten over het algemeen wel weer minder acrylamide.

Een airfryer op het keukenblad.
Lees ook: Bijna alles kan in de airfryer, maar bereid dit er niet in

Zo kunt u snacks uit de airfryer zo gezond mogelijk houden

Snacks uit de airfryer zijn dus net wat gezonder dan uit de frituurpan. Maar u kunt nog een aantal dingen doen om ze zo gezond mogelijk te houden:

1. Kies voor aardappelproducten waar geen extra suiker aan toegevoegd is om ze knapperig te maken.
2. Voeg geen of maximaal een eetlepel olie of vet toe. Kies daarbij voor vloeibaar of zacht bereidingsvet als olijf- of zonnebloemolie of een vloeibaar bak- en braadproduct.
3. Stel de temperatuur in op maximaal 180 graden, om de vorming van acrylamide zo veel mogelijk te beperken. Bak het eten niet te donker, maar maximaal goudgeel. Snijd eventuele verbrande delen weg.
4. Maakt u zelf patat? Blanceer de aardappelreepjes dan of week ze voor in water. Hierdoor blijven er minder suikers achter en ontstaat er minder bruinkleuring en daarmee minder acrylamide.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, Kassa, Radar, Testaankoop. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    Dirck says:

    In de Frituur moet je eerst ontdooien.
    Met de plantenspuit met zonnebloem olie de Frietjes bespuiten worden ze ook mooi bruin gebakken en koste minder stroom en tijd dan Frituurpan.
    Het trekt er maar beetje in en de gewone, niet Airfryer zooi die vaak duurder is… gewone Friet in 4kg zak en bakken maar.

    Nee , ik wil geen suiker erop en zonnebloem olie op sprayen is prima.
    Van beetje kleur tot zwarte, net hoeveel ik spuit.

    Ook is apparaat sneller afgekoeld en geen afgewerkte olie meer afvoeren.
    Koste minder stroom en werkte sneller in Bakken & Opruimen.
    Alleen niet naast Frietkot gaan staan met je Camper en gehele buurt vragen, wil je ook proeven.
    Sorry Sjef. had jou kot niet gezien.

    John K says:

    Uit de Frituur komen gewoon de lekkerste friet, goud bruin van kleur en daar kan ondanks alle z.g. gezondheid en minder vet promoties tegen aan.
    Het is ook niet de bedoeling om iedere dag Friet te eten even als dat je de Airfryer ieder dag gebruikt ,zoals de commercie het in de reclame voorstelt. Gewoon het kook proces op het gasfornuis of kookplaat volbrengen is gewoon het gezonde voer nuttigen. Simpel en snel.

    Maxbox says:

    Zeer interessante informatie. Groet vanuit een warm Spanje.
    Nico van Boxtel.

    Carool says:

    Het wordt zelden of nooit geadviseerd om extra vet toe te voegen in de air fryer. Er zijn tevens andere pannen, dan het mandje mogelijk, waardoor je vlees kan bereiden zonder dat het op de bodem komt. Daarnaast is er een spatscherm dat voorkomt dat het warmte-element vervuild of geraakt wordt door bijv popcorn. Misshcien moet een ervaren Airfryer-gebruiker dit artikel rectificeren?

    eddeped says:

    “zoveel gezonder” je bedoelt waarschijnlijk minder slecht! Weer een voorbeeld van een fraaie verdraaiing van de werkelijkheid. Net als de kreet “het is beter voor het milieu” nee het is waarschijnlijk minder slecht voor het milieu en zo zijn nog wel wat voorbeelden te noemen.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.