Naar cookieinstellingen
brood

Is brood een dikmaker of een gezonde aanvulling?

U hoort het wellicht steeds vaker: ‘nee, ik eet geen brood’. Steeds meer mensen lijken brood te mijden, omdat het caloriebommen zouden zijn en ze er van aankomen. Verschillende dieetvormen sluiten hier op aan. Maar is brood wel een dikmaker? En hoe goed of slecht is het schrappen van brood voor onze darmen? 

Soorten brood

Het begint met dat er verschillende soorten brood zijn. Een simpel bruin en wit volstaat tegenwoordig niet meer. U heeft keuze uit bruin, wit, volkoren, spelt, meergranen en nog veel meer andere varianten. Brood is al duizenden jaren onderdeel van onze eetcultuur. We eten in Nederland per persoon een kleine 50 kilo brood per jaar. Dat is per dag gemiddeld 4 sneetjes. Maar geleidelijk aan daalt in ons land de broodconsumptie.

Ontrecht zegt diëtiste Tanja Callewaert tegen het AD. Een volkorenboterham is een bron van meervoudige koolhydraten, vitaminen en mineralen, het zit ook barstensvol voedingsvezels. “Koolhydraten zijn de benzine voor ons lichaam. Vooral voor onze hersenen zijn ze van groot belang. Krijgen we onvoldoende binnen dan kunnen we last krijgen van concentratieverlies en presteren we minder goed.”

Verschil tussen bruin- en volkorenbrood

Maar er is een wezenlijk verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood. Volkorenbrood mag de naam alleen dragen als het gemaakt is van de volledige graankorrel. Om witbrood te maken worden de vezelrijke zemelen en de kiem uit de graankorrels weggemalen. En daar zitten precies de meest essentiële voedingstoffen in. Ook bruinbrood wordt niet gemaakt van de hele korrel. Het dankt zijn kleur aan het mouten van de tarwekorrel, waardoor het een bruine kleur krijgt. Dus alle broden die niet uit de hele graankorrel worden vervaardigd, bevatten niet dezelfde voedingswaarden als de volkorenboterham en zijn niet meer dan een paar happen snelle suikers. En dan zijn er nog de zogeheten ‘powerbroden’ met allerlei noten, zaden en andere superfoods. “Deze broden bevatten meer calorieën dan een stuk chocolade. Ze zijn wel gezonder door de noten en zaden, maar daar heeft u geen grote hoeveelheden van nodig”, aldus Callewaert.

Goed of slecht voor de darmen?

Dan zijn er nog mensen die beweren dat zij door het eten van brood een opgeblazen gevoel krijgen. Wat in het geval van niet vezelrijk brood kan kloppen. “Zo’n opgeblazen gevoel wijst meestal op een ongezonde of verwaarloosde darmflora. Brood uit je menu schrappen is dan inderdaad een gemakkelijke oplossing, die dan ook nog eens lijkt te lonen. Lijkt, want in plaats van gezonder, worden je darmen juist luier. Daarmee is je probleem niet opgelost, maar tijdelijk gecamoufleerd.”

Op de korte termijn, dus voor het verliezen van de kilo’s, lijkt het schrappen van brood, rijst en pasta te werken, maar op de lange termijn helpt het ons niet. Het weglaten van koolhydraten wordt in veel diëten gehanteerd, omdat het snel resultaat geeft. We vallen immers pas af als we minder calorieën tot ons nemen dan dat we verbruiken. Maar op lange termijn heeft het invloed op ons darmstelsel. Dat hoeft minder hard te werken, omdat er minder vezels binnenkomen. En dat is kwalijk voor de darmwerking. Volgens Callewaert is een koolhydraatarm-dieet alleen aan te raden onder begeleiding. “Het kan geschikt zijn voor mensen met een BMI hoger dan 30 die snel kilo’s kwijt moeten raken om gezondheidsredenen. Maar dat gaat dan altijd onder begeleiding.” Ook het Voedingscentrum onderstreept het belang van koolhydraten, maar benadrukt dat het wel uit volkorenproducten moet worden gehaald. Dus ook volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkorenbrood Volkorenbrood bevat naast vezels ook nog vitamine B en mineralen als ijzer. Conclusie is dat onze darmen, en ook de rest van ons lichaam, niet gebaat is bij het schrappen van koolhydraten uit ons voedingspatroon.

Lees ook: Is warm lunchen beter dan een broodje kaas?Zo blijven brood, sla en bananen langer goed , Voedingsmisverstand: hebben we brood echt nodig of niet? en Voedingstip: halvarine en margarine op brood 

(Bron: AD)

Geef een reactie

Reacties (4)

    oosterwijck says:

    Heel eenvoudig: Brood is zowel gezond als wel een dik maker. … Voedsel heeft de eigenaardige eigenschap dat het voedt. En alles wat voedt, maakt dik, maar alléén als je méér voedt als dat je energie verbruikt. Laten we voor eens en altijd afspreken, dat we niet meer met fake news komen over voedsel. Of,… we voeden, of, … hebben honger. Iedereen mag zelf kiezen. We weten al dat z.g. afslankmiddelen niet werken, dus we lijnen niet meer. We weten al dat geprepareerd voedsel ongezond is, dus we eten vers. En meelhoudend voedsel, zoals bruin brood en volkoren pasta is lekker en gezond, mits genuttigd met mate. En matig en afwisselend nuttigen van voedsel geldt voor altijd en overal. Altijd wortelen en sla eten gaat ook vervelen.

    kristien12 says:

    Brood is helemaal geen dikmaker want ik (75) eet het 2 keer per dag met ontbijt en lunch en weeg altijd hetzelfde nl. 68 kg. Een dieet heb ik nog nooit hoeven doen. De dikmaker zit waarschijnlijk in het beleg. Vette worst of hamburgers met sauzen moet je natuurlijk nooit doen want dat zijn de calorieën. Wel eet ik lekker 48+ kaas maar dat eet ik al sinds mijn jeugd. Ontbijtgranen en muesli-repen zijn niet te eten en veel te zoet, ontbijtdrankjes vullen niet. Geef mij maar een normale volkorenboterham met kaas. Dus geen duur brood met harde pitten en ander vogelvoer.

      Eaglegranny says:

      Helemaal mee eens, ik eet ook 4 volkoren boterhammen per dag en ben zelfs een paar kilo afgevallen, maar dat kwam door wat meer te bewegen.

    bijbloem says:

    Ooit was er een brooddieet.
    Daar gingen mensen zich slapjes door voelen.
    Niet het brood, maar het beleg is vaak de dikmaker.

    Om aan te komen heb ik een tijd een half brood gegeten als ontbijt/ lunch.
    Ik werd niet zwaarder, aar kreeg wel last van verstopping.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.