Naar cookieinstellingen
kip

Is het beter om kip te wassen voor het bakken of toch niet?

De meningen zijn verdeeld als het gaat om het wel of niet wassen van kip voor dat hij de pan in gaat. In Indische kookboeken wordt vaak geadviseerd de kip af te spoelen voor gebruik en ook de beroemde kookboekenschrijfster en televisiekok Julia Child behoort tot de groep mensen die kip altijd wast voor het bakken. Maar heeft het wel nut?

Verspreiden bacteriën

Hygiëne is voor velen de reden om de kip te wassen. Kip kan een bron van bacteriën zijn. Maar de kip wassen schijnt dit alleen maar erger te maken. Volgens professor Donald Schaffner moeten we rauwe kip nooit wassen. Schaffner is professor voedselwetenschappen aan de Rutgers Universiteit van New Jersey in Amerika. Kip, net als ander rauw vlees, kan de Campylobacterie bevatten. Dit is een bacterie die voorkomt in de darmen van dieren. Besmetting vindt plaats door opname van bacteriën via de mond. Er is maar een heel kleine hoeveelheid bacteriën nodig om iemand ziek, diarree en darmontstekingen, te maken. De bacteriën zijn op vele verschillende manieren over te dragen. “Door de kip te wassen verspreiden de bacteriën zich door de hele keuken. Wassen van de kipt spettert immers, waardoor de bacteriën op het aanrecht en in de gootsteen terechtkomen”, aldus Schaffner.

Kerntemperatuur

Een andere belangrijke bron van besmetting is het onvoldoende verhitten voedsel en dan vooral kippenvlees. Wilt u zeker weten dat de kip goed gaar is en alle bacteriën zijn gedood, dan moet het vlees een kerntemperatuur hebben van 75 graden. Dit kunt u eenvoudig meten door een kerntemperatuurmeter te prikken in het dikste gedeelte van de kip. Voor rund-, kalfs- en varkensvlees gelden weer andere kerntemperaturen. Twijfelt u, vraag het dan aan uw slager. Hij kan u hier goed over adviseren. En houdt u van kip in een krokant jasje? Dan is het nog een extra reden om de kip niet te wassen. Want door de kip te wassen voor gebruik wordt het vrijwel onmogelijk om hem nog krokant te bakken.

Aparte plank

Reden genoeg om de kip niet te wassen. Maar pas wel op met het bereiden van kip. Gaat u de kip snijden? Gebruik dan een aparte plank, dus niet degene waar u ook de rest van het eten op snijdt. Spoel de plank goed af met heet water. Was ook direct uw handen met zeep om verspreiding van de bacteriën te voorkomen.

(Bron: 24Kitchen, RIVM)

Geef een reactie

Reacties (2)

    oosterwijck says:

    Niet zeuren maar bakken en braden. Als kip voldoende gaart is er niets aan de hand. Persoonlijk spoel ik kip in een schaaltje azijn om het daarna even onder de kraan te houden. En bovendien zijn de meeste mensen ziek, omdat ze te weinig “besmet zijn”, met poep bacterien. We eten in dit land te schoon, waardoor de bevolking te weinig darmflora heeft, waardoor de afweer voor slechte bacterien onvoldoende is. Het zelfs zo slecht gesteld met de afweer, via darmflora, dat de bevolking poep transplantaties nodig heeft. Zeur nu niet over een paar bacterien op een stukje kip.

    Proefkonijn says:

    Ik snap werkelijk niets van uw verhaal, Oosterwijck. Niet zeuren, maar u wast zelf wel de kip…? Ik was nooit kip, en aan poepbacto’s heb ik werkelijk geen behoefte.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.