Naar cookieinstellingen
basterdsuiker vervangen

Is basterdsuiker in een recept te vervangen door gewone suiker?

Voor het bakken van koeken, taarten, muffins en vele andere baksels is één van de ingrediënten vaak suiker. In het ene recept gaat gewone suiker, in het ander basterd. Maar wat is het verschil? En zijn de 2 soorten (en verschillende kleuren) verwisselbaar? 

(Tafel)suiker

De meest gebruikte soort suiker is kristalsuiker, ook wel tafelsuiker genoemd. Kristalsuiker wordt gewonnen uit suikerbieten of suikerriet. In de fabriek wordt het sap uit van de biet of het riet, en alle mineralen en vitamines, gefilterd. Wat na dit proces overblijft is suiker. Het raffineren zorgt ook voor de (kristal)heldere kleur. Tafelsuiker is er in 2 varianten, de gewone en fijne. De fijne lost iets makkelijker op, de gewone blijft langer knapperig.

Traditioneel recept

In veel recepten wordt ook basterdsuiker verwerkt. Basterdsuiker wordt gemaakt van gezeefde gewone suiker en is een typisch Nederlands product. De receptuur is sinds 1900 nauwelijks veranderd en draagt het GTS-keurmerk. Dat betekent Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Niet zozeer de herkomst van deze producten als wel de (traditionele) samenstelling en/of productiemethode van het product is al jaren (minimaal 30 jaar) hetzelfde.

Melasse en karamel

Om van suiker basterdsuiker te maken, wordt aan de gezeefde suiker zogeheten invertsuiker aan toegevoegd. Dit is een scheikundig mengsel van kort gezegd glucose en fructose. Dit is een kleurloosmengsel en maakt dus alleen witte basterdsuiker. Door er melasse (een soort suikerstroop) of karamel aan toe te voegen, krijgt de basterdsuiker zijn lichtbruine of donkerbruine kleur. Hoe meer karamel of melasse, hoe donkerder de kleur. Basterdsuiker is ‘natter’ waardoor het zorgt dat gebak minder snel uitdroogt. Daarnaast geldt hoe donkerder, hoe dieper de smaak.

Verwisselen

Neemt niet weg dat suiker suiker is. Dus ja, basterdsuiker is te vervangen door gewone suiker. Dit kan wel effect hebben op de smaak en structuur van het baksel. Gewonnen suiker kunnen baksels brosser maken. Basterdsuiker geeft bij bijvoorbeeld brownies extra smaak en de ‘nattere’ structuur. Een koekje bakken met basterdsuiker, kan door de suiker weer taaier zijn en te zoet smaken. Immers gewone suiker zorgt behalve voor de zoete smaak ook voor brosheid. Verwisselen kan, maar wilt u echt het juiste eindresultaat in structuur en smaak, houdt u dan aan het recept. Alle soorten suikers zijn goed en lang te bewaren, dus het kan geen kwaad ze in huis te halen. U weet maar nooit wanneer u aan het bakken gaat.

Lees ook: Suiker in bakrecepten vervangen door zoetstoffen, kan dat?

(Bron: 24Kitchen, MyHappyKitchen, Wikipedia, archief)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.