Naar cookieinstellingen
Diverse groenten die in het seizoen zijn.

Inspiratie nodig voor het avondeten? Deze groenten zijn in augustus in het seizoen

In Nederland kunnen we bijna het hele jaar door veel soorten groenten eten. Maar van oorsprong groeien gewassen op bepaalde tijden in het jaar op de akkers. De groente is het lekkerst wanneer hij net van het land komt. Maar wat komt er deze maand vers van het land? We zetten de seizoensgroenten van augustus op een rij.

Wat zijn seizoensgroenten?

Dit zijn groenten die tijdens een bepaalde periode van de Nederlandse akkers komen. Uit de volle grond, uit een onverwarmde kas of onder een plastictunnel.

Het is duurzamer om groenten in het seizoen te eten, omdat ze niet in verwarmde kassen gekweekt worden en geen verre reis afleggen voor ze op ons bord liggen. Dat scheelt een hoop stookkosten en zorgt voor minder broeikasuitstoot. Daarom zijn groenten in het seizoen ook goedkoper dan op andere momenten in het jaar.

Veel groenten in het seizoen in augustus

Augustus is een maand met veel seizoensgroenten. We pikken er een paar uit en geven er recepten bij.

Aubergine

De aubergine zit vol vezels en vitamine, is laag in calorieën en is veelzijdig om te gebruiken in recepten. Het heeft een vrij neutrale smaak en neigt voor sommige mensen misschien naar licht bitter. De groente heeft daarom wel wat aandacht nodig tijdens het bereiden, anders kan hij zompig smaken. Een aubergine is te bakken, poffen, wokken en grillen. Ook is het een alternatief voor pasta in een lasagne en het kan als pizzabodem gebruikt worden.

Recepten met aubergine

Aubergine
Lees ook: Zet de (veelzijdige) aubergine eens vaker op het menu

Broccoli

Culinair journalist Emina Zorlak schreef er onlangs al een column over: broccoli. Ze hekelt het woord superfood, maar voor broccoli gebruikt ze het graag. Leuk weetje: het eetbare gedeelte van de groente is eigenlijk een ongeopende bloem. Wanneer ze bijna opengaan, is het tijd om te oogsten. Broccoli bevat veel antioxidanten, is vezelrijk en bevat weinig calorieën. Emina maakt er een broccolipizza van, maar er kan nog meer mee gemaakt worden!

Recepten met broccoli

bloemkool
Lees ook: Bloemkool of broccoli: wat is gezonder?

Courgette

Courgette komt uit de komkommerfamilie. Het heeft een zachte, neutrale smaak. De groente moet een gave schil hebben en stevig aanvoelen wanneer u hem koopt. Ook het kroontje moet er nog bovenop zitten. Wanneer u een moestuin heeft, kunt u ze ook makkelijk zelf kweken. Let dan wel op de smaak, als deze erg bitter is, dan kan hij giftig zijn. Ook courgette is een veelzijdige groente, het kan zelfs verwerkt worden in zoete baksels!

Recepten met courgette

Komkommer

De zomerperiode wordt niet voor niets komkommertijd genoemd. Van oorsprong wordt deze groente in deze tijd van het jaar geoogst. De term betekent een periode waarop minder nieuws is dan anders en daardoor kleinere gebeurtenissen ineens wel aandacht krijgen. De komkommer is een van de populairste groentes in ons land. Hij bestaat voor zo’n 95 procent uit water en heeft gezonde voedingsstoffen, vezels en weinig calorieën.

Recepten met komkommer

komkommer snijden
Lees ook: Een komkommer bevat meer dan water: hierom is hij zo gezond

Mais

Mais is zo’n groente die het hele jaar door verkrijgbaar is, maar van eigen bodem is dat maar 2 maanden per jaar. Dat is augustus en september. Daarom een goed idee om nu te eten. Het kan gegrild worden op de barbecue, gekookt als stukjes in een salade of als bijgerecht met andere groenten. En in een Mexicaanse maaltijd kan mais natuurlijk niet ontbreken. Of maak er eens soep van. Genoeg te variëren!

Recepten met mais

Sperziebonen

Ook sperziebonen zijn echte zomergroenten. Van juli tot en met september komen ze van eigen bodem, de rest van het jaar importeren we ze. We eten ze graag, want ze staan in de top 10 favoriete groenten. U kunt ze gewoon simpel koken, maar deze groente is ook lekker in een wokgerecht, stoofpot of salade. Eet ze overigens niet rauw, want dan kunt u maag- en darmklachten krijgen.

Recepten met sperziebonen

sperziebonen
Lees ook: Hoe zit het? Waar komt de naam van de sperzieboon vandaan?

Venkel

Ook augustus is dé maand om venkel te eten. Vanaf half juni tot eind oktober komt deze groente namelijk van eigen bodem. Het smaakt wat anijsachtig, een beetje zoet en toch ook pittig. Door het te verwarmen wordt de smaak zachter. Qua bereiding kan venkel alle kanten op: koken, grillen, poffen, vullen en smoren. U kunt het dungesneden ook rauw door een salade verwerken.

Recepten met venkel

(Bron: RTL Nieuws, Culy, het Voedingscentrum, Verse Oogst. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.