Naar cookieinstellingen
Duur 01:05
Gepubliceerd op 15 februari 2017

Inmaken & chutney van Francis

Het inmaken van (seizoens)groenten is relatief makkelijk, goedkoop en lekker. Net als chutney kunt u het maken en nog weken bewaren. Francis heeft een makkelijk recept om groenten en kruiden in te maken en een chutney die werkelijk overal lekker bij is.

Uien & appel chutney

Ingrediënten:

  • 5 eetlepel olijfolie
  • 8 rode uien (1 cm blokjes gesneden)
  • 2 sjalotjes (fijn gesneden)
  • 3 kaneelstokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn (geplukt, fijn gesneden)
  • ½ theelepel zout
  • 1 rode paprika (gegrild, schil en zaadjes verwijderd, klein gesneden)
  • 1 rode peper (zaadjes verwijderd, fijn gesneden)
  • 270 milliliter balsamico azijn
  • 50 milliliter rode wijn azijn
  • 225 gram donkerbruine basterdsuiker
  • ½ theelepel anijspoeder
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • ½ theelepelnootmuskaat
  • 225 gram rozijnen
  • 4 Granny Smith appels (geschild, klokkenhuis verwijderd, 1 centimeter blokjes gesneden)

Bereidingswijze:

Neem een pan met dikke bodem en verwarm daarin de olie. Doe de uien, sjalotjes, laurierblaadjes, kaneelstokjes en rozemarijn in de pan en fruit dit tot het begint te verkleuren.

Draai het vuur op half-hoog en laat het mengsel zo’n 20 minuten zachtjes koken tot de uien glazig en plakkerig worden.

Doe de paprika, rode peper, balsamico azijn, rode wijn azijn, basterdsuiker, anijspoeder, kruidnagelpoeder en nootmuskaatpoeder erbij en roer het goed om. Laat het op een laag-vuur ongeveer een half uur sudderen.

Voeg vervolgens de rozijnen en appel stukjes hieraan toe en roer het goed om.  Laat het mengsel verder onder af en toe roeren sudderen tot het meeste vocht is opgenomen. Houd het mengsel in de gaten en laat het niet aanbranden. Het geheel kook proces duurt 1 tot 1,5 uur.

Doe ondertussen de gewassen weckpotten in een oven op 160oC voor ongeveer 10-15 minuten.  Lepel de chutney in de warme potten en schroef ze dicht terwijl ze nog warm zijn.

Tip: chutney is het lekkerst als het 4-6 weken gestaan heeft. Dan zijn alle smaken goed ingetrokken.

Serveertips: 

  • toastjes met brie en een dotje chutney
  • wraps met gerookte kipfilet, avocado, sla & chutney
  • toastje met leverworst & chutney
  • gehaktballetjes & chutney
  • stokbrood met oude kaas  & chutney
  • sandwiches / boterhammen met ham en kaas
  • neem eens chutney bij aardappels, groenten of stamppotten
  • met saucijzenbroodjes of hartige hapjes of taarten

Basisrecept zoet-zuur (inmaken):

Los gelijke delen suiker, azijn en water op in een pan.

Zorg dat de inmaakpotten schoon zijn en vul ze met seizoenproducten, inclusief kruiden.  Denk aan pepers, knoflook, jenever bessen, verse dille of andere kruiden, peperkorrels, … er is zo veel keus.

Giet de warme vloeistof in de pot,  sluit het af en laat het in de koeling liefst een paar weken intrekken voordat u ze opent. Hoe u de potjes voor het inmaken het beste schoon kunt maken, vertelt Francis in de video.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.