Duur 01:05
Gepubliceerd op 15 februari 2017

Inmaken & chutney van Francis

Het inmaken van (seizoens)groenten is relatief makkelijk, goedkoop en lekker. Net als chutney kunt u het maken en nog weken bewaren. Francis heeft een makkelijk recept om groenten en kruiden in te maken en een chutney die werkelijk overal lekker bij is.

Uien & appel chutney

Ingrediënten:

  • 5 eetlepel olijfolie
  • 8 rode uien (1 cm blokjes gesneden)
  • 2 sjalotjes (fijn gesneden)
  • 3 kaneelstokjes
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 takjes rozemarijn (geplukt, fijn gesneden)
  • ½ theelepel zout
  • 1 rode paprika (gegrild, schil en zaadjes verwijderd, klein gesneden)
  • 1 rode peper (zaadjes verwijderd, fijn gesneden)
  • 270 milliliter balsamico azijn
  • 50 milliliter rode wijn azijn
  • 225 gram donkerbruine basterdsuiker
  • ½ theelepel anijspoeder
  • ½ theelepel kruidnagelpoeder
  • ½ theelepelnootmuskaat
  • 225 gram rozijnen
  • 4 Granny Smith appels (geschild, klokkenhuis verwijderd, 1 centimeter blokjes gesneden)

Bereidingswijze:

Neem een pan met dikke bodem en verwarm daarin de olie. Doe de uien, sjalotjes, laurierblaadjes, kaneelstokjes en rozemarijn in de pan en fruit dit tot het begint te verkleuren.

Draai het vuur op half-hoog en laat het mengsel zo’n 20 minuten zachtjes koken tot de uien glazig en plakkerig worden.

Doe de paprika, rode peper, balsamico azijn, rode wijn azijn, basterdsuiker, anijspoeder, kruidnagelpoeder en nootmuskaatpoeder erbij en roer het goed om. Laat het op een laag-vuur ongeveer een half uur sudderen.

Voeg vervolgens de rozijnen en appel stukjes hieraan toe en roer het goed om.  Laat het mengsel verder onder af en toe roeren sudderen tot het meeste vocht is opgenomen. Houd het mengsel in de gaten en laat het niet aanbranden. Het geheel kook proces duurt 1 tot 1,5 uur.

Doe ondertussen de gewassen weckpotten in een oven op 160oC voor ongeveer 10-15 minuten.  Lepel de chutney in de warme potten en schroef ze dicht terwijl ze nog warm zijn.

Tip: chutney is het lekkerst als het 4-6 weken gestaan heeft. Dan zijn alle smaken goed ingetrokken.

Serveertips: 

  • toastjes met brie en een dotje chutney
  • wraps met gerookte kipfilet, avocado, sla & chutney
  • toastje met leverworst & chutney
  • gehaktballetjes & chutney
  • stokbrood met oude kaas  & chutney
  • sandwiches / boterhammen met ham en kaas
  • neem eens chutney bij aardappels, groenten of stamppotten
  • met saucijzenbroodjes of hartige hapjes of taarten

Basisrecept zoet-zuur (inmaken):

Los gelijke delen suiker, azijn en water op in een pan.

Zorg dat de inmaakpotten schoon zijn en vul ze met seizoenproducten, inclusief kruiden.  Denk aan pepers, knoflook, jenever bessen, verse dille of andere kruiden, peperkorrels, … er is zo veel keus.

Giet de warme vloeistof in de pot,  sluit het af en laat het in de koeling liefst een paar weken intrekken voordat u ze opent. Hoe u de potjes voor het inmaken het beste schoon kunt maken, vertelt Francis in de video.

(Bron: Francis Kuijk)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer