Inktvis

Inktvis met paprika en krieltjes van Michiel Sloff

Heel Holland Bakt-deelnemer Michiel Sloff maakt een gerecht uit zijn kookboek Smaakmakers – koken met specerijen. Speciaal voor de aftrap van de Nierstichting Restaurant Driedaagse op 6, 7 en 8 maart 2018 kookt hij met pure smaken en minder zout. Het recept is voor 4 personen en de bereidingstijd is 40 minuten.

Ingrediënten:

  • 4 paprika’s, een mix van rood en geel
  • 6 el olijfolie
  • 500 g krielaardappeltjes, gewassen
  • paar sprietjes bieslook, fijngesneden
  • maniguette-peper of zwarte peper, gekneusd in een vijzel.
  • 8 kleine inktvisjes of 1 grote inktvis
  • 200 g bimi
  • 1 teentje knoflook
  • gemberpoeder naar smaak
  • gemalen piment naar smaak
  • 1 biologische citroen
  • paar takjes dille

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de paprika’s in een ovenschaal ingevet met wat olie en pof ze gedurende 25 minuten in de oven. Snijd de krielaardappels doormidden en kook ze in circa 15 minuten gaar. Giet ze af en breng ze op smaak met bieslook, zout en peper.

Maak terwijl de krieltjes koken de inktvisjes schoon (of vraag aan de visboer of hij dat voor u doet). Haal de tentakels eruit en trek aan de vin om de huid te verwijderen. Snijd de tentakels los en kerf een ruitpatroon in het visvlees. Verhit 2 el olie in een grote koekenpan en bak hierin eerst de bimi met wat knoflook. Zet de oven uit, verwijder het velletje en de zaden en zaadlijsten van de paprika’s en snijd die in repen. Doe ze samen met de gebakken bimi in een ovenschaal en breng de groenten op smaak met maniguette-peper en zout. Zet ze in de afkoelende oven zodat ze warm blijven.

Voeg 2 el olie toe aan de bakpan van de bimi en roerbak hierin de inktvis heel kort op hoog vuur. Bestrooi de inktvis met gember, piment, maniguettepeper en zout. Rasp de schil van de citroen erboven. Serveer de inktvis met dille en de in partjes gesneden citroen. Geef de aardappeltjes en groenten erbij. Gebruik het sap dat in de ovenschaal is achtergebleven als jus over de aardappeltjes.

(Bron: Michiel Sloff)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Josephine48 says:

    Lijkt me erg lekker en zou ook graag zijn boek willen winnen maar weet niet hoe ik dat kan aangeven.

      MAX Vandaag says:

      Beste Joshephine, bedankt voor uw reactie. U kunt tot 12 maart meedoen aan de prijsvraag via: https://www.maxvandaag.nl/pagina-element/lees-ook/win-boek-smaakmakers-koken-specerijen/

    Jan10a says:

    Geweldig een kookboek met nieuwe ideeën om zonder zout en toch lekker te koken.
    “Smaakmakers” staat op mijn verlanglijst!

    Grazia says:

    Onlangs piment ontdekt. Heerlijke specerij!! En vis halen we op de markt, dus het recept moet even wachten tot vrijdag. Maar dan gaan we groeien, Michiel!