ingepakte groenten

Ingepakte groenten van Anne Fleur Sanders

In plaats van aluminiumfolie of zoutkorst poft u de groenten in een jasje van zeewier. Dit heeft veel voordelen! Het jasje zorgt ervoor dat de groente helemaal afsluit zodat de stoom die ontstaat niet weg kan en de groente gaart. Het zeewier geeft een subtiele smaak af aan de groente en dient daarnaast als smaakversterker En, de verpakking hoeft u niet weg te gooien Deze eet u gewoon lekker op!

Gebruik voor dit gerecht ook eens aardpeer, aardappel of zoete aardappel en varieer met verschillende soorten verse kruiden. U kunt zelfs een visfilet inpakken. De bereidingstijd is dan een stuk korter.

Ingrediënten:

  • 50 gram gedroogde kombu royal of 150 g verse kombu royal
  • 1 koolrabi
  • 3 gele bieten
  • ¼ pompoen
  • 2 sjalotten
  • 1 bol verse knoflook
  • paar takjes verse tijm, salie, rozemarijn, kervel, etc
  • 200 gram Griekse yoghurt of crème fraîche
  • 3 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel karwijzaad, gemalen
  • zwarte peper
  • zeezoutvlokken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 graden.  Laat de kombu royal 10 minuten weken in koud water en giet af (Wanneer u verse kombu royal of wakame gebruikt, spoel deze dan af ).  Boen de groenten goed schoon. Verwijder de schil van de sjalotten, maar laat verder ongesneden. Snijd de takjes van de koolrabi kort af Snijd de pompoen in tweeën of drieën zodat er handig in te pakken stukken ontstaan. Wanneer u een biologische pompoen gebruikt, kunt u de schil laten zitten, anders moet u de stukken even schillen. De bol knoflook behoudt ook zijn schil.

Beleg de groenten met verse kruiden en verpak ze in een laagje kombu royal. Zorg dat er geen openingen ontstaan en dat alles goed strak verpakt is. Bind eventueel op met slagerstouw. Leg de pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de oven tot de groenten gaar zijn. Dit duurt minstens een uur. Controleer de gaarheid door er met een mesje in te prikken.

De verschillende groenten hebben verschillende gaartijden. Maar zolang de sjalot, knoflook en pompoen maar gaar zijn, is het goed De bieten en koolrabi kun je ook prima halfgaar eten.

Tijdens het bakken kan een witte aanslag ontstaan op het zeewier. Dit kan totaal geen kwaad en is alleen maar extra lekker! Daar komt de umami-smaak vandaan. Laat even afkoelen en snijd er met een scherp mes dunne plakken van. De kombu royal is lekker knapperig geworden en geeft een bijzondere umami-bite aan de groenten.

Gebruik een paar uitgeknepen gepofte tenen knoflook om de dip van Griekse yoghurt, citroensap, karwij en zwarte peper op smaak te brengen Serveer met zeezoutvlokken.

(Bron: Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering)

Geef een reactie