Naar cookieinstellingen
Kerststoof van Nick Toet

‘Inflatieproof’ kerstmenu van Nick Toet

Vandaag is Nick Toet te gast in het NPO Radio 1 programma Villa VdB. Nick is van het YouTube kanaal Eten met Nick en is gespecialiseerd in goedkoop, lekker en makkelijk koken. De Villa heeft hem gevraagd om een ‘inflatieproof’ kerstmenu samen te stellen. Nick heeft een 3-gangemenu samengesteld met voor ieder wat wils. Een knolselderijsoep als voorgerecht, een kerststoof (met de beste aardappelpuree) en boter wortelen als hoofdgerecht en een chocolademousse als dessert. U kunt er een dan van tevoren aan beginnen, want de kerststoof wordt nog lekkerder als het vlees een nacht marineert.

Ingrediënten knolselderij soep met een bacon-croutons:

  • 1 knolselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 300 milliliter ongeklopte slagroom
  • snuf nootmuskaat
  • 3 eetlepels roomboter

Bereidingswijze:

Maak de knolselderij schoon door de schil eraf te snijden en maak de knoflook schoon. Snijd de knolselderij in kleine blokjes en zet een soeppan op met de 3 eetlepels boter erin. Laat heet worden en bak de knolselderij voor 4 minuutjes samen met de knoflook.

Voeg de bouillon toe en laat de knolselderij gaar koken in 15 a 20 minuten. Na 15 a 20 minuten pureert u met een staafmixer de knolselderij. Zorg dat alle stukje geblenderd zijn. Breng de soep op smaak met wat nootmuskaat en zout en peper naar smaak. Doe de room er doorheen. De soep is klaar voor de croutons.

Ingrediënten bacon-croutons:

  • 6 sneetjes oud brood
  • 150 gram spekblokjes
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel vers gemalen peper
  • handje platte peterselie, gehakt

Bereidingswijze: 

Oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.

Snijd al het brood in blokjes van 1 x 1 cm en doe ze in een kom met zout en peper. Zet een koekenpan op en bak de spekblokjes mooi krokant, giet het vet van de spekblokjes bij het gesneden brood in de kom.

Meng het brood door elkaar met het spekvet en leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de stukjes brood voor 15 minuten totdat ze mooi goudbruin worden. Haal de croutons uit de oven en meng het met de gebakken spekblokjes. Schep wat soep in een mooi diep bord en doe er wat van je bacon-croutons op samen met wat gehakte peterselie.

Ingrediënten kerststoof:

  • 800 gram riblappen of sukade lappen
  • 400 milliliter glühwein
  • 1 winterpeen, in halve maantjes
  • 1 ui, grove ringen
  • 1 selderij stengel, grove stukken
  • 3 hele kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 2 laurier blaadjes
  • 10 takken tijm
  • 1/2 gemalen nootmuskaat
  • 2 eetlepels bloem
  • 60 gram boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 liter runderbouillon
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: 

Maak de marinade. Snijd de wortel, ui en selderij in stukken en doe in een kom. Voeg de kruidnagel, kaneelstokje, laurierblaadjes, tijm erbij samen met de wijn. Snijd het vlees in mooie blokken en voeg toe. Laat dit 1 nachtje marineren.

Haal na een nacht marineren het vlees uit de kom en dep droog met wat keukenpapier. Haal ook al de groenten uit de marinade en zet apart. Doe 1 à 2 eetlepels bloem over het vlees en zorg dat elk stukje bedekt is met de bloem. Zet een grote stoofpan op met 60 gram boter erin samen met de olie. Zet de oven aan op 150 graden om voor te verwarmen.

Bak het vlees in etappes bruin. Als het vlees een mooi kleurtje heeft voegt, haal uit de pan en zet apart. Gebruik de zelfde pan om de groenten uit de marinade te bakken. Doe dit voor een minuut of 4 en voeg daarna het vlees weer toe. Voeg vervolgens de wijnmarinade ook toe. Als laatste voegt u de hele bouillon toe. Rasp er nog  wat nootmuskaat over en doe de deksel erop. Zet de pan in de oven en laat het vlees een uur of 3 stoven. Haal na 2 uur de deksel van de pan en laat het vlees nog een 1 uur langzaam verder garen.

Ingrediënten aardappelpuree:

  • 1,5 kilo kruimige aardappelen
  • 1 eetlepel zout
  • 60 gram boter
  • 120 milliliter volle melk
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels gesmolten boter
  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • verse bieslook

Bereidingswijze: 

Schil de aardappelen en snijd aardappelen in grote gelijke stukken voor een gelijkmatige garing. Zet ze op in een ruime pan met water, zorg dat de aardappelen 10 cm onder water staan en voeg 1 eetlepel zout toe.

Breng de aardappels aan de kook. Zet het vuur lager als ze eenmaal koken  Kook ze voor 15 minuten of totdat ze zacht zijn als u er met een mes inprikt. Giet ze af en doe ze terug in de pan om uit te stomen. Als de aardappels het overtollige vocht hebben verloren, kunt u ze stampen. Voeg boter en naar smaak zou toe en een scheutje melk. Houdt u van stevige puree, voeg dan niet te veel melk toe. Meer melk maakt de puree slapper. Voeg een goede snuf nootmuskaat toe. Gebruik voor het stampen een echte stamper en roer niet te veel, dan wordt het behangplaksel.

Doe de aardappelpuree in een mooie schaal, snijd wat verse bieslook. Giet een beetje gesmolten boter over de puree en maak het af met de verse gesneden bieslook.

Ingrediënten bruine boter wortelen:

  • 700 gr bospenen (geen winterpeen!), geschild en grof gesneden
  • 115 gr ongezouten boter
  • 4 el honing
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • zout en peper naar smaak
  • 4 takken tijm
  • halve bos peterselie, gehakt

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 220 graden. Smelt de boter in een sauspan tot het een beetje bruin wordt en gaat schuimen. Voeg de honing toe samen met de knoflook en de 4 takken tijm. Haal van het vuur.

Doe ik een grote kom de wortelen en voeg het boter-honing-mengsel toen en masseer de wortelen goed in. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de wortelen op. Dek de bakplaat af met aluminium folie en bak de wortelen in de oven voor 20 à 25 minuten. Haal na 20 tot 25 minuten het folie eraf en laat de wortelen nog eens 10 tot 15 minuten verder nagaren. Haal uit de oven, leg op een mooie schaal en doe er wat gehakte peterselie overheen.

Ingrediënten chocolademousse torentje:

  • 250 milliliter ongeklopte slagroom
  • 200 gram pure chocolade
  • 60 gram kristalsuiker
  • 3 eiwitten
  • 1 pak bladerdeeg
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

Smelt de chocolade au bain-marie. Zet daarvoor een ruime pan met een laagje water op en zet in de pan een kom die groter is dan de pan en het water niet mag raken. Doe de chocolade in de kom en laat smelten. Zet het vuur niet te hoog en blijf roeren. Klop de slagroom stijf en zet in de koelkast.

Klop de eiwitten helemaal stijf en voeg beetje bij beetje de suiker toe. De eiwitten zijn stijf als u de kom boven uw hoofd kunt houden zonder dat er wat uitvalt.

Haal de slagroom uit de koelkast en schep rustig door de chocolade. Is de slagroom helemaal opgenomen? Meng dan de eiwitten er voorzichtig doorheen. Doe het echt rustig, anders slaat u alle lucht uit het eiwit en wordt de chocolademousse niet stijf. Alles gemengd? Laat de chocomousse minimaal 2 uur stijf worden in de koelkast.

Laat 4 plakken bladerdeeg ontdooien. Snijd ze allemaal door vieren. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier het bladerdeeg op. Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het bladerdeeg tot het goudbruin is. Laat ze afkoelen.

Neem de gebakken stukje bladerdeeg en maak een mooie bol mousse met een lepel en leg deze op het bladerdeeg. Strooi er een beetje poedersuiker overheen en daarop weer een stukje bladerdeeg. Herhaal de vorige stappen nog 2 keer totdat er een mooie 3 verdiepingen mousse toren ontstaat. Maak de toren af met nog wat poedersuiker.

(Bron: Nick Toet. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.