Naar cookieinstellingen
Bloem type 00 is in Italië heel bekend, hier nog wat minder.

In Italië heel bekend, hier nog wat minder: type 00-bloem en semola

Meel en bloem zijn er in allerlei soorten en maten. In Nederland hebben we al veel soorten, maar in andere landen hebben ze ook eigen soorten. Zo is in Italië type 00 en type 0-bloem heel gangbaar, net zoals semola. We leggen uit wat het is.

Zelf pasta en pizza maken met type 00-bloem en semola

Wie zelf pasta of pizza wil maken, zal de benamingen weleens voorbij zien komen. Vooral in de echte Italiaanse recepten worden deze soorten namelijk gebruikt. Semola en bloem type 0 vaker voor pizza en bloem type 00 voor pasta.

Wat is bloem type 00 en 0?

Bloem type 00 geeft aan dat het de fijnste soort meel is die er bestaat. De 00 geeft aan hoe fijngemalen het is. Ook is er nog bloem type 0, dit is iets grover dan de 00, maar nog steeds ook erg fijn. De bloem die we in Nederland verkopen is niet van het type 00. Patentbloem is dan de meest fijngemalen variant. Maar steeds meer supermarkten verkopen type 00, soms onder de naam ‘bloem voor pastadeeg’ of ‘bloem voor pizzadeeg’. Op de zij- of achterkant staat dan meestal wel vermeld of het om type 00 of 0 gaat.

Daarnaast bestaat ook nog bloem type 1 en 2. Type 1 bloem bevat meer zemelen en tarwekiemen, bloem type 2 heeft een grovere korrel en heeft meer vezels. Bent u op zoek naar een basisrecept voor pasta? Heel Holland Bakt heeft een recept online staan. Dan kunt u daar vervolgens zelf deze ravioli van maken. En kijk voor meer pasta-inspiratie op onze receptenpagina.

meel
Lees ook: Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Wat is semola?

Om zelf pizzadeeg te maken, gebruiken ze in Italië semola. De Nederlandse vertaling is griesmeel. Maar het is niet de soort griesmeel die we kennen van de pap. Deze hardere meelsoort is geler van kleur. Omdat het wat grover is, past het goed bij pizzabodems. Al zijn er ook pastasoorten te maken met semola. Tijdens een vakantie in Italië van de redactie van MAX Vandaag hebben we spaghetti leren maken met alleen semola en water.

Een bak met semola.

In het Nederlands spreken we ook wel van durumtarwe, in het Italiaans is het dan semola di grano duro. Robèrt van Beckhoven gebruikt het in zijn recept voor pizzabodems. Naast pasta en pizza kan er trouwens ook brood mee gebakken worden. Er zitten veel gluten in, waardoor het een elastisch deeg wordt.

(Bron: Heel Holland Bakt, Miljuschka, Foodies Magazine, demolenwinkel.nl, Italieplein.nl, pizza-ovens shop. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.