Naar cookieinstellingen
rabarber

Deze maand is rabarber het lekkerst en zo gezond is deze groente

Wanneer is rabarber op z’n lekkerst en hoe gezond is deze friszure groente eigenlijk? We zetten de gezondheidsvoordelen en meer wetenswaardigheden op een rij.

Beste eetmoment

Het rabarberseizoen loopt van april tot juli, met mei als topmoment. Gaandeweg het seizoen wordt de groente steeds iets zuurder. Door nieuwe kweektechnieken is het rabarberseizoen tegenwoordig wel een stukje verlengd: vaak is de groente nu van maart tot en met augustus in de supermarkt of bij de groenteman verkrijgbaar.

Groente of fruit?

Hoewel rabarber meestal in zoete gerechten wordt verwerkt, is het geen fruitsoort, maar een groente. Om precies te zijn behoort rabarber tot de duizendknoopfamilie, net zoals bijvoorbeeld boekweit.

Gezondheidsvoordelen

Dankzij de vele vezels die rabarber bevat is het om te beginnen een goede optie voor een gezonde spijsvertering. Maar er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen. De groente is rijk aan mineralen als calcium, kalium en mangaan en het zit vol antioxidanten. Antioxidanten beschermen cellen en weefsels tegen beschadiging van vrije radicalen en kunnen zo op de lange termijn mogelijk ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Ook bevat rabarber vitamine K. Dat is nodig voor een goede bloedstolling en er zijn volgens het Voedingscentrum aanwijzingen dat deze vitamine een rol speelt bij de aanmaak van botten. Nog onbekend is het of extra vitamine K het risico op osteoporose kan verminderen.

Overgangsklachten

Rabarber bevat net als sommige andere voedingsmiddelen als knoflook en peulvruchten een plantaardig oestrogeen, dat kan helpen tegen overgangsklachten.

Oxaalzuur

Rabarber bevat naast allerlei gezonde stoffen ook het minder gezonde en zelfs giftige oxaalzuur. Gedurende het seizoen neemt de hoeveelheid ervan toe en dat is ook een reden dat rabarber veelal tot juli het meest gegeten wordt. Het beïnvloedt de smaak namelijk negatief: die wordt flink zuurder. Oxaalzuur vermindert de opname van calcium in het lichaam, maar wanneer uw voeding voldoende calcium levert en u gevarieerd eet, is het volgens het Voedingscentrum geen probleem om rabarber te eten. De bladeren bevatten er overigens het meeste van, eet die daarom niet en alleen de stelen. Wees extra voorzichtig als u te maken heeft met botontkalking of nierproblemen heeft.

Hoe kunt u rabarber het beste bewaren?

Gekoeld kunt u rabarber (onbewerkt) ongeveer een week bewaren. Buiten de koeling blijven de stelen tot zo’n 5 dagen vers. Daarna worden ze slap en / of drogen ze uit. Ook invriezen bij -18 graden is een optie. Rabarber is dan tot een jaar houdbaar.

Wel of niet rabarber schillen?

Rabarber kunt u het beste niet schillen, dat gaat ten koste van de mooie kleur van de stengels. Bevatten de stengels stugge draden, trek die er dan wel vanaf en snijd het onderste, harde stukje eraf.

Krijt of kalk toevoegen (tegen de zure smaak)?

Om de verminderde opname van calcium te compenseren is voorheen wel krijt toegevoegd tijdens het koken van rabarber. Met een normaal voedingspatroon is dat tegenwoordig over het algemeen niet meer nodig. Ook is kalk weleens toegevoegd om de zure smaak milder te maken, maar daarvoor wordt nu vaak een scheutje melk of wat suiker naar smaak toegevoegd. Liever geen extra suiker gebruiken? Eet de rabarber dan goed gekoeld, het smaakt dan minder zuur.

Is rabarber ook rauw te eten?

Rabarber kan rauw gegeten worden, maar is dan wel erg zuur van smaak. Daarom kan het beter verhit of in een gerecht verwerkt worden.

Recept: rabarbersalade met geitenkaas en aardbeien

Trek gekregen in rabarber? Maak dan eens de rabarbersalade met geitenkaas en aardbeien van Sandra Ysbrandy.

(Bron: Culy, Voedingscentrum, Margriet, 24Kitchen, lekkergezond.nl, delicious, Libelle.be, Plant en plagen, AH.nl, archief)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Meijvogel says:

    Ook heel erg lekker…rabarbertaart. maak het recept voor een appeltaart maar ipv de appel gebruik dan rauwe rabarber met wat suiker eroverheen. Geen rozijnen toevoegen.

    hhjjkk says:

    Wil u Rabarber langer bewaren , neem een jampot met ijzer deksel of een hakpotje,
    kook de rabarber met wat u er bij wil doen nu koken doe het kokend in de pot sluit gelijk het
    deksel zet de pot op ze kop na een jaar is ze nog heerlijk sukses

    RABE says:

    Ik zal het niet snel eten. Ben 69 en het lijkt me niet gezond voor mijn botten. Verder is er genoeg verse groente voor de maaltijd.

    fedeltia says:

    Mijn rabarber smaakt heerlijk omdat ik wat cranberry’s meer laat koken. Wel iets suiker toevoegen en binden met wat bindmiddel.
    Echt heerlijk als bijgerecht.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.