Ikan Woku

Ikan woku van Bart van Olphen

Duurzaam vis expert Bart van Olphen is net terug van een indrukwekkende reis naar Indonesië. Hij ging op bezoek bij een tonijnvisserij in Bitung, Noord-Sulawesi. Deze visserij is onlangs Fair Trade gecertificeerd en zij gelden als voorbeeld voor de wereld als het gaat om hoe we in de toekomst zouden moeten vissen. Bart heeft er natuurlijk ook nieuwe inspiratie opgedaan en maakt in Tijd voor MAX Ikan woku.

Ingrediënten:

  • 4 rode pepers, grofgesneden
  • 1 sjalot, grofgesneden
  • 1 knoflook, grofgesneden
  • 3 centimeter gember, gepeld en grofgesneden
  • 4 middelgrote rode tomaten, zaadlijsten verwijderd, grofgesneden
  • 1 stengel citroengras, plat gedrukt of open gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 blikjes Fair Trade tonijn in water (160 gram), uitgelekt
  • 3 stengels bosui, in ringen gesneden
  • 6 blaadjes kaffirlimoen, opgerold en fijngesneden
  • 6 blaadjes basilicum, geplukt
  • olie om te bakken
  • zout

Bereidingswijze:

Maal de pepers, knoflook, sjalot en gember met een goede snuf zout fijn in een vijzel tot een gladde chilipasta.

Zet een wok of koekenpan op middelhoog vuur en schep hier de chilipasta in. Verhit gedurende een minuut terwijl je goed blijft roeren. Voeg nu de tomaten, citroengras en uit toe. Bak de groenten gedurende 2-3 minuten mee. Meng nu de tonijn erdoor en breng op smaak met zout. Voeg tot slot de bosui, kaffirlimoen blaadjes en basilicum. Houd een paar blaadjes apart voor de garnering. Serveer met witte rijst.

(Bron: Bart van Olphen. Foto ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie